1920 - 1940 Pred drugo svetovno vojno

Disk logoZgodovina Nogometnega kluba Domžale sega v leto 1920, ko so dijaki na čelu s prvim predsednikom Stankom Skokom ustanovili Športni klub Disk (SK Disk). Namen društva je bilo skrbeti za telesno in duševno vzgojo članov v klubu, a je bil nogomet na prvem mestu. Prve tekme so se igrale na travniku v Hudljah, v bližini nastajajoče radio postaje. Zanimivo je, da so igralci po končanih treningih in tekmah svoje gole odpeljali domov in jih shranili do naslednjega nastopa. Svojevrsten je tudi prvi žig SK Disk in sicer v obliki klobase. Ker nogometaši za svoje igranje v prvem obdobju obstoja nogometnega kluba niso prejemali nikakršnega denarja, so po tekmi dobili kot nadomestilo za izgubljene kalorije klobaso in prav klobasa je postala motiv za prvi žig SK Disk. Leta 1928 je prvo moštvo SK Disk odigralo kar 31 tekem, a začetki rezultatsko niso bili najbolj uspešni. Nekateri, predvsem mlajši člani SK Disk, ki so bili bolj napredni, so leta 1931 skupaj s Stankom Skokom v Domžalah ustanovili Športni Klub Domžale. Oba kluba sta imela v tem času 40 do 50 aktivnih članov in nad 100 navdušenih podpornih članov. SK Disk in SK Domžale sta že leta 1933 odigrala prve mednarodne nogometne tekme.

Ekipa Disk 1931

Nogometaši SK Disk v letu 1931

Zgoraj od leve proti desni: Alfonz Savnik, Tone Mišvel, Viljem Likar, Franc Brojan, Amon Ambrožič, Slavko Saračevič

V sredini: Lado Müller, Tine Brojan, Karlo Šumet

Spodaj: Vinko Pučko, Stane Papler, Franc Januš

V Domžale so na prijateljska srečanja večkrat prihajali klubi iz sosednje Avstrije. Leta 1937 si je SK Disk zgradil lepo zagrajeno igrišče in sicer na prostoru med železniško postajo in današnjo Prešernovo cesto v Domžalah. Pred drugo svetovno vojno se je nogomet v Domžalah dodobra razvil. Gledalci so najbolj množično hodili na mestni derbi med SK Disk in SK Domžale. Ker sta bila oba kluba približno enakovredna si je tekme ogledalo tudi do 2000 gledalcev, ki so prihajali iz celotnega domžalsko-kamniškega bazena. Leta 1938 sta se na pobudo igralcev oba kluba združila. Ime so prevzeli po mlajšem od obeh klubov (SK Domžale), tekme pa so igrali za domžalskim kolodvorom, med današnjo Roško ulico in ulico Urha Stenovca. V sezoni 1939/40 je SK Domžale tekmoval v slovenski ligi zahod, v kateri je bilo sedem ekip. V konkurenci Kranja, Bratstva iz Jesenic, Marsa, Hermesa, Jadrana, Reke in Svobode iz Ljubljane so Domžale s šestimi točkami zasedle zadnje mesto.

Vir in foto: Nogomet v Domžalah, njegovih osem desetletij, avtor: Matjaž Brojan


> 2008 - 2012 Čas sprememb in osvojitev pokala
> 2002 - 2008 Od druge lige do naslova državnega prvaka
> 1991 - 2002 Obdobje vzponov in padcev
> 1970 - 1991 NK Domžale do osamosvojitve Slovenije
> 1945 - 1970 Po drugi svetovni vojni

esadmulalic logo  Joma  EK Elpro Križnič

PecarstvoBosty Logotip CRGP logoSZ logotip Logo hitD ToursAS DomžaleMG instalaterstvoTG LOGO BREZ OZADJAMetal profilAvtomehanika KvederOrbim KamnikSalomonLavacoNemecIzolacije PevecvalinanovProairDare Kos s.p.SPC ŠkerjanecGM Jagodicaslanibmc ound   chio logo jpg RGB SiPRO