Parker: Veliko prostora za napredovanje

Nogometaši Domžal so v ponedeljek dopoldan opravili zadnji trening pred odhodom v Bukarešto, kjer jih v četrtek ob 20:00 po slovenskem času čaka povratna tekma prvega kola kvalifikacij za Evropsko ligo proti Astri Giurgiu. Domžalčani bodo na nacionalnem stadionu v romunski prestolnici poizkušali nadomestiti minimalen poraz iz Športnega parka.

Josh Parker

Na uvodni evropski preizkušnji je ob Dragu Gabriću, Drašku Božoviću in Denisu Ljuboviću svojo prvo tekmo v dresu Domžal odigral tudi v Angliji rojeni reprezentant Antigve in Barbude Josh Parker. 22-letni hitronogi napadalec je priznal, da se še vedno privaja na zahteve trenerja Stevana Mojsilovića in na povsem drugačen način igre kot ga je bil vajen na otoku.

Prvič si nogometni kruh služite izven Velike Britanije. Kako to, da ste se odločili za Slovenijo?
V Angliji sem igral na različnih ravneh. Pred sedmimi meseci sem dobil otroka in si zaželel spremembe. Prišel sem do spoznanja, da so tudi pomembnejše stvari od nogometa. Seveda si še vedno želim biti nadvse uspešen pri igranju nogometa, vendar je sedaj moja glavna motivacija družina. Agentu sem rekel, da bi se rad preizkusil izven Velike Britanije in ta mi je ponudil Slovenijo. Prišel sem na preizkušnjo, trenerju sem bil všeč in podpisali smo pogodbo.

Kaj ste pričakovali pred prihodom v Domžale?
O Sloveniji nisem vedel skoraj ničesar. Ko sem se odločil, da pridem na preizkušnjo, sem malce bolj podrobno pobrskal po spletu. Spoznal sem, da gre za majhno ligo, v kateri ni veliko igralcev, prednjačijo predvsem mladi, zato sem vedel, da bo na voljo veliko priložnosti za dokazovanje. Pred prihodom si nisem ustvaril nobenih stereotipov, hotel sem le videti, kako je.

Josh Parker

Slab mesec ste že v Sloveniji. Kako bi ocenili delo na treningih?
Zanimivo. Precej drugače je kot v Angliji. Ne glede na vse se moram prilagoditi in narediti vse, kar mi naroči trener. Največja razlika je v načinu igre. V Angliji je hitrejša in veliko bolj agresivna, tukaj pa bi lahko smernice potegnil z italijanskim nogometom. V fazi branjenja čakaš na nasprotnika in potem poizkušaš nekaj narediti v protinapadu, v Angliji pa se obe ekipi spustita v odprt boj. Morda tudi zaradi tega večina tukajšnjih igralcev želi igrati v Angliji. Gre za povsem drugačen način nogometa in gledano iz globalnega vidika očitno tudi za najboljšega.

Kakšni so vaši osebni cilji v Domžalah?
Če sem iskren, si v prvi vrsti želim prestopa v večji klub. Sem sem prišel, da odigram čim več tekem, dosežem čim več golov in se v šestih mesecih, letu tudi prodam.

Josh Parker

V torek vas čaka pot v Romunijo, kjer boste odigrali povratno tekmo proti romunski Astri. Kako boste nadoknadili minimalni poraz iz Športnega parka?
Popotnica ni najboljša. Verjetno ni potrebno dodati, da bi bilo veliko bolje, če bi doma uspeli remizirati. Nikakor nam ne bo lahko, saj bomo igrali na njihovem terenu. Dvigniti bomo morali igro z zadnje tekme, na kateri nismo blesteli. Zavedamo se, da smo sposobni igrati veliko bolje in to bomo morali tudi storiti, če želimo napredovati v naslednje kolo, ki prinaša več gledalcev, večjo pozornost medijev, več skavtov… Torej stvari, ki lahko na dolgi rok zaznamujejo naše kariere.

Kakšen je domet trenutne ekipe Domžal?
Ekipa imamo zelo veliko prostora za napredovanje, vendar potreben bo čas. Veliko je mladih igralcev, ki se moramo učiti od izkušenejšega dela moštva. Ne čutimo nobenega pritiska, da moramo takoj igrati odlično. Seveda pa bilo dobro, da čim prej pridemo na najvišjo možno raven. Potreben bo čas, saj izkušnje ne pridejo same od sebe, ampak s tekmami in treningi.

Tekst: Grega Krmavnar
Foto: Lado Vavpetič

esadmulalic logo  Joma  EK Elpro Križnič

PecarstvoBosty Logotip CRGP logoSZ logotip Logo hitD ToursAS DomžaleMG instalaterstvoTG LOGO BREZ OZADJAMetal profilAvtomehanika KvederOrbim KamnikSalomonLavacoNemecIzolacije PevecvalinanovProairDare Kos s.p.SPC ŠkerjanecGM Jagodicaslanibmc ound   chio logo jpg RGB SiPRO