M. Oražem: Noben prestop ni naključje

Nogometni klub Domžale je na pragu novega odmevnega prestopa mladega nogometaša v klub iz ene od najboljših nogometnih lig v Evropi. Po vratarju Gregorju Zabretu, ki že leto dni brani barve Swanseaja, bo 16-letni branilec Oskar Cvjetičanin najverjetneje drugi mladi nogometaš Domžal, ki se bo preselil na Otok. Za njegove usluge se močno zanima Southampton in dogovor je tik pred sklenitvijo. V pričakovanju novega mejnika domžalskega kluba smo opravili nekoliko daljši pogovor s športnim direktorjem Matejem Oražmom, ki je obelodanil tudi nekaj kadrovskih sprememb v članski ekipi.

Oskar Cvjetičanin

Začetek sezone v članski konkurenci je bil naravnost idealen. Na treh tekmah ste dosegli tri zmage in to brez prejetega gola. Čemu pripisujete tako dober uvod v sezono?

Vsekakor smo z začetkom sezone lahko zadovoljni, je pa potrebno priznati, da so bile vse tri tekme dokaj izenačene. Dejstvo, da nam uspeva takšne tekme pripeljati do konca z maksimalnim izkupičkom, je dober znak za nadaljevanje prvenstva. Vsekakor bodo prišle tudi tekme, na katerih bomo precej boljši, pa tudi tekme, ko nam ne bo šlo vse po načrtih, vendar za končni uspeh so ključne prav takšne tekme kot so bile te v uvodu v prvenstvo.

Do konca prestopnega roka je še skoraj cel mesec, a se zdi, da je člansko moštvo NK Domžale že v veliki meri oziroma v celoti oblikovano. Ali lahko do konca avgusta pričakujemo še kakšne spremembe?
Ne glede na dobro poslovanje v zadnjih letih je ekonomska situacija za nogometne klube še vedno zelo težka. Lahko bi rekli, da se razmere še poslabšujejo, pogrešamo pa tudi malo več aktivnosti za izboljšanje teh razmer. To je razlog, zakaj so spremembe v kadru do konca poletja še možne, čeprav bi si v optimalni situaciji želeli to ekipo zadržati vsaj do sredine sezone. Veseli dejstvo, da so fantje, ki so se nam pridružili v zadnjih mesecih, izpolnili pričakovanja in zaostrili konkurenco v ekipi. Seveda si želimo, da bomo imeli tudi v prihodnje, v kolikor kdo odide, srečno roko pri izbiri novih igralcev.

Ostra konkurenca s seboj navadno prinese tudi manj priložnosti za mlajše igralce. Ker slednji potrebujejo predvsem veliko igralnega časa, ste nekatere že poslali na kaljenje v okoliške klube. Kdo vse se je preselil in kam?
Konkurenca je potrebna in koristna za vse, tudi za tiste, ki v uvodnem delu sezone ne bodo z nami. Igralcem, ki so odšli na posojo nič ni zagotovljeno in tudi v novem klubu si bodo morali izboriti mesto v ekipi. Hkrati morajo biti tam med najboljšimi, da bodo lahko računali na uspešen povratek v NK Domžale. NK Radomlje se je ob Goranu Vuku in Juretu Balkovcu pridružil še Tadej Rems in morda se do konca poletja tja preseli še kdo. Aleks Pihler in Jernej Papež se bosta dokazovala v Triglavu, Žiga Jurečič pa v Krškem. Iščemo še primerni opciji za Ajdina Mulalića, ki zaradi statusa tujca težko konkurira v prvem moštvu, in Roya Rudonjo.

Matej Oražem

V Sloveniji je še naprej najbolj problematičen prehod iz mladinske v člansko ekipo, saj se veliko igralcev izgubi v tej tranziciji. Maribor in Radomlje sta že ustanovila drugo ekipo, kako pa boste v prihodnje v Domžalah reševali to težavo?
NK Radomlje je drugo ekipo ustanovil predvsem zaradi domačih fantov, ki jim prva liga predstavlja previsok izziv v tej fazi kariere in gre za odlično potezo vodstva kluba. Podobno se je odločil NK Maribor, kjer razpolagajo z izjemno velikim številom igralcev, ki po ukinitvi dvojnih registracij nimajo več veliko možnosti igrati drugje. V kolikor bi nam to možnost ponudili, naj namreč poudarim, da o tej možnosti nismo bili podrobneje obveščeni, bi o tem resno razmislili. Skoraj prepričan pa sem, da bi bil takšen korak v tem trenutku prehiter in da še nismo sposobni kvalitetno servisirati dveh ekip na ravni, ki bi si jo želeli. Obenem bi bili stroški projekta vsekakor večji od srednjeročnih koristi. V nasprotju z Mariborom, imamo v okolici veliko število uspešnih kolektivov, s katerimi odlično sodelujemo, tako da se naš sistem malce razlikuje od njihovega. Tako imajo naši fantje odlične možnosti za nogometni razvoj, tudi v kolikor jim tega sami ne uspemo omogočiti, čeprav bi si to močno želeli.

Letošnji poletni prestopni rok je bil predvsem na strani odhodov znova izjemno uspešen za Mladinski nogometni center NK Domžale? Po Jonu Gorencu Stankoviću, ki si je nemudoma izboril mesto v prvi enajsterici druge ekipe Borussie iz Dortmunda, sta se v Italijo in Anglijo preselila Luka Šušnjara in Oskar Cvjetičanin. Če dodamo še Jana Mlakarja, ki se v Fiorentino seli januarja, lahko zaključimo, da si je NK Domžale ustvaril izjemen ugled v nogometno najbolj razvitih državah?
Vsekakor je vidno, da smo v zadnjih letih, morda celo v dobrem desetletju, odlično delali in uspeli v zadnjem času to tudi pokazati in dokazati z rezultati. Noben takšen prestop ni naključje, zato si ti fantje in vsi zaposleni v NK Domžale, ki delujejo na področju MNC, zaslužijo čestitke in pohvale, ki pa morajo biti le motivacija za nadaljnje delo. Tako igralci kot mi v klubu smo na začetku poti in o razpletu v veliki meri odločamo sami. Če se bomo trudili, da bomo ves čas korak pred konkurenco, se nam bo to obrestovalo. Samo tako lahko na zahtevnem evropskem nogometnem trgu uspešno deluješ. Vsi ti prestopi sedaj niso več enkratni dogodki, ampak sadovi trdega dela, ki bodo v prihodnje dobili prave naslednike. Ob vseh odhodih nas v MNC čaka ogromno dela, da bomo kljub temu ostali najboljša nogometna šola v Sloveniji.

Oskar Cvjetičanin je po Gregorju Zabretu drugi mladi nogometaš Domžal, ki bo svojo kariero nadaljeval na angleškem otoku. Odhaja v Southampton, kjer domuje ena najboljših akademij v Evropi. Kaj pomeni ta prestop za NK Domžale?
Prestop je dogovorjen, uskladiti pa je potrebno še nekaj podrobnosti. Preboj na angleški trg je verjetno najbolj zahtevna naloga, saj denimo ravno Southampton do prestopa Oskarja, praktično ni delal s talenti, ki ne prihajajo iz Anglije. Zahteve so tam postavljene še malo višje kot drugje in zato smo na Oskarja izjemno ponosni, da si je izboril tako lepo priložnost. V kolikor bomo vse dogovore uspešno zaključili, bomo v naslednjih dneh predstavili tudi sodelovanje med NK Domžale in Southampton FC v prihodnje, a pustimo času čas.

Kadetski prvaki Slovenije

Z izjemo Martina Milca in Rajka Rotmana odmevnih prestopov v tujino iz 1. SNL v letošnjem poletnem prestopnem roku do sedaj še ni bilo. Kje tiči razlog, da so prestopi mlajših igralcev v zadnjem obdobju veliko bolj odmevni kot v članski konkurenci?
Kvaliteta dela z mladimi v zadnjih letih je v strmem vzponu. Praktično nemogoče je primerjati razmere in pogoje za trening, ki jih imajo naši fantje danes, v primerjavi s tistimi, ki smo jih imeli začasa moje generacije, pa je od takrat minilo zgolj 10 let. To je zagotovilo za kvaliteto, obenem pa je slovenski nogometni marketing precej napredoval, predvsem po zaslugi uspehov NK Maribor v članski kategoriji in seveda številnih uspešnih nastopov mlajših klubskih in reprezentančnih ekip. Zaradi stanja v slovenskem nogometu je enostavno nemogoče, hkrati pa bi bilo tudi nerazumno, te fante zadrževati v Sloveniji, kjer so pogoji za nogomet in nogometne klube eni najslabših, če ne celo najslabši v Evropi. Obenem pa imamo vrhunske strokovnjake in odlične nogometne delavce, vendar v članski ekipi to težko parira finančnemu vidiku.

Konec tedna s prvenstvom začnejo tudi mladinci in kadeti, ki branijo naslov najboljšega v državi. Kakšni so cilji v mlajših selekcijah v prihajajoči sezoni?
Rezultatske cilje v mladinskih kategorijah je težko in dokaj nesmiselno postavljati. Želimo si predvsem, da se bodo naši igralci še naprej kvalitetno razvijali, konkurirali za nastope v članski ekipi ter morda uspeli narediti tudi preskok v tujino. Vsekakor si želimo biti v vrhu lestvic, vendar rezultat ni ključnega pomena. Prepričan sem, da imamo odlične ekipe, ki nas bodo uspešno zastopale v državnih ligah in upravičile sloves kluba.

Vse bolj naglas se govori o akademiji NK Domžale. Kako realen je ta cilj in kakšni so načrti?
Akademija v določeni meri že obstaja, saj kar nekaj igralcev živi, se šola in usklajeno trenira pod našim nadzorom. Kdaj bi lahko razmišljali tudi o postavitvi objekta, ki bi to akademijo utelešal, je težko reči, zagotovo pa kratkoročno sami v takšen projekt nismo sposobni iti. Bolj verjetno je, da bomo še naprej širili trenutni sistem delovanja, katerega del je tudi Oskar Cvjetičanin in tako ustvarjali »akademijo na več lokacijah«. Na pomoč države ali lokalne skupnosti je v trenutnih političnih in ekonomskih razmerah težko računati, tako da bi za nek tektonski premik potrebovali partnerja iz tujine, na čemer že trdo delamo.

Tekst: Grega Krmavnar
Foto: Lado Vavpetič

esadmulalic logo  Joma  EK Elpro Križnič

PecarstvoBosty Logotip CRGP logoSZ logotip Logo hitD ToursAS DomžaleMG instalaterstvoTG LOGO BREZ OZADJAMetal profilAvtomehanika KvederOrbim KamnikSalomonLavacoNemecIzolacije PevecvalinanovProairDare Kos s.p.SPC ŠkerjanecGM Jagodicaslanibmc ound   chio logo jpg RGB SiPRO