Nedelja v znamenju Movembra!

Nogometni klub Domžale se s ponosom pridružuje vsakoletnemu gibanju Movember, ki opozarja in ozavešča svet o zdravstvenih težavah moških, predvsem o raku prostate, testisov in psiholoških težavah. Na 2. občinskem derbiju med Domžalami in Kalcer Radomljami bomo na stojnici z navijaškimi artikli zbirali prostovoljne prispevke in sredstva za ozaveščanje, izobraževanje in destigmatzacijo bolezni ter raziskave na področju raka prostate in raka testisov.

Movember

Rdeča nit akcije so brki, simbol moškosti, ki v tem primeru služijo kot iztočnica za neformalne pogovore o moškem zdravju. Na pobudo vratarja Nejca Vidmarja se je kar 16 igralcev članskega moštva ter terapevta Martin Zupančič in Miran Kovačič odločilo, da si bodo v novembru pustili rasti brke in tako opozorili na omenjeno problematiko.

V akcijo Movember se je Nogometni klub Domžale vključil v sodelovanju s Hokejskim klubom Playboy Slavija, ki je že lani priredili The Movember Game, hokejsko tekmo, ki je vključevala predavanje na temo raka in zabaven stranski program. Z vstopnino in donacijami so zbrali preko 3.300 €. Letošnji Movember v Sloveniji pa bo največji do sedaj, saj so pri organizaciji moči združili HK Playboy Slavija, Društvo onkoloških bolnikov Slovenije in slovenski Movember botri, gibanju pa se v vedno večjem številu pridružujejo tudi znani Slovenci, ki jih boste zagotovo srečali na katerem od MoDogodkov, med katere sodi tudi nedeljska tekma med Domžalami in Radomljami, ki se v Športnem parku Domžale začne ob 17:00. Vrhunec Movembra bo predstavljala The Movember Game, hokejska tekma v Ledeni dvorani Zalog med HK Playboy Slavijo in HDD Jesenicami, kjer se boste lahko zbrali vsi Mo-Bros in Mo-Sistas Slovenije. Za odlično zabavo bo brez dvoma poskrbljeno!

Na globalni ravni se zbrana sredstva donirajo fundaciji Movember (Movember Foundation), ki koordinira Movember aktivnosti za doseganje naslednjih ciljev:

1. Financiranje programov za moško zdravje spodbujanje pogovorov o zdravju, ki vodijo v:
a. večje zavedanje o problematiki in zdravstvenih tveganjih pri moških
b. prevzemanje odgovornost zase in za svoje zdravje ter omogočanje moškim, ki jih je prizadel rak na prostati ali testisih potrebno zdravljenje in nego za preživetje, hkrati pa tudi potrebno psihološko pomoč

2. Spodbujanje moških in fantov k ohranitvi dobrega psihološkega zdravja zato, da:
a. lahko pravočasno poiščejo pomoč
b. niso diskriminirani

Movember plakat

Zgodovina Movembra

Zgodba Movember se je začela v Melbournu, v Avstraliji, kjer je leta 2003 skupina fantov ob steklenici piva sklenila obuditi brkovski trend iz osemdesetih let. Brke so fantje začeli uporabljati kot iztočnico in izgovor za zbiranje prostovoljnih prispevkov ter sredstev za raziskave raka na prostati. Z letom 2004 so organizirali prve dobrodelne dogodke, na katerih so se zbirala sredstva za njihov namen. Iz lokalnega je gibanje hitro preraslo v globalno, kateremu se vsako leto pridruži vedno več moških in žensk.

Movember 2013 v Sloveniji
Movember je v Sloveniji prisoten že pet let, kjer se je, podobno kot v Avstraliji, začelo z nekaj posamezniki. Vsako leto je organiziranih več dogodkov, med katerimi že tretje leto zapored Movember tek po ljubljanskih ulicah in dobrodelna dražba vin, celoten izkupiček je namenjen Movembru. Z lanskim letom se je začelo aktivno sodelovanje z Društvom onkoloških bolnikov Slovenije, ki pomaga s strokovnimi podatki in pripravo informacijskih zgibank.

Movember pravila
Če želiš postati pravi Movember podpornik, Mo-Bro (Mo-Brat) ali Mo-Sista (Mo-Sestra) se moraš držati naslednjih pravil:

Za MO-BROS (MO-BRATE)
1. Registriraj se na uradni Movember.com in se priključi svetovnemu Movember gibanju.
2. Pusti si brke in jih skrbno neguj skozi celoten mesec november.
3. Brki naj bodo vedno urejeni in brez dodatkov (kozjih bradic, ipd.).
4. Uporabi moč svojih brkov za začetek pogovora o moškemu zdravju, raku na prostati in modih ter preventivnih pregledih.
5. Pomagaj zbirati sredstva in donacije za Društvo onkoloških bolnikov ali globalno Movember fundacijo.
6. Obnašaj se kot pravi gentelmen.
7. Obišči MoTekmo med Domžalami in Kalcer Radomljami, ki bo 9.11.2014 ob 17:00 v Športnem parku Domžale
8. Obišči The Movember Game tekmo med HK Playboy Slavijo in HDD Jesenice, ki bo 29.11.2014 v Ledeni dvorani Zalog
9. Naredi fotografijo z Movember tematiko (selfie iz kopalnice ali druženja z Mo-Bros) in jo objavi na svojih social media profilih in na Facebook ali Twitter profilu NK Domžale s hashtagom #movembersi.

Za MO-SISTAS (MO-SESTRE)
1. Podpri svoje moške in jih prepričaj, da si v mesecu novembru pustijo rasti brke.
2. Moškim z brki ne nagovarja k britju. Lahko, da izgledajo smešno, ampak ne pozabi, da se borijo za višje cilje, pri čemer jih podpira več milijonov ljudi po celem svetu.
3. Pomagaj zbirati sredstva in donacije za Društvo onkoloških bolnikov ali globalno Movember fundacijo.
4. Obišči MoTekmo med Domžalami in Kalcer Radomljami, ki bo 9.11.2014 ob 17:00 v Športnem parku Domžale
5. Obišči The Movember Game tekmo med HK Playboy Slavijo in HDD Jesenice, ki bo 29.11.2014 v Ledeni dvorani Zalog
6. Naredi fotografijo z Movember tematiko (selfie iz kopalnice ali druženja z Mo-Bros) in jo objavi na svojih social media profilih in na Facebook ali Twitter profilu NK Domžale s hashtagom #movembersi

Spremljajte letošnji Movember in ga podprite! Mo-Bros in Mo-Sistas to je naš mesec!

esadmulalic logo  Joma  EK Elpro Križnič

PecarstvoBosty Logotip CRGP logoSZ logotip Logo hitD ToursAS DomžaleMG instalaterstvoTG LOGO BREZ OZADJAMetal profilAvtomehanika KvederOrbim KamnikSalomonLavacoNemecIzolacije PevecvalinanovProairDare Kos s.p.SPC ŠkerjanecGM Jagodicaslanibmc ound   chio logo jpg RGB SiPRO