FacebookTwitterYoutubeInstagram
Spletni portal za funkcionalnost strani uporablja piškotke. Z nadaljevanjem obiska strani soglašaš z njihovo uporabo.

Intervju: Simon Rožman

Simon Rožman je v osmih sezonah v vlogi glavnega trenerja še sedmič prišel do Evrope. To mu je doslej uspelo s štirimi klubi, največkrat (štirikrat) z Domžalami. Rumeno družino je med drugim leta 2017 po osvojitvi pokala povedel vse do zadnjega kroga kvalifikacij za evropsko ligo. In kaj 40-letni strateg pravi po novem uspehu ob Kamniški Bistrici? Preverite spodaj.

nkd 11 rozman

Simon, takoj po vrnitvi na klop Domžal si uspel ekipo popeljati v Evropo. Kako težko je bilo na tej poti? Mnogi klubu niso pripisali veliko možnosti v boju za vrh.

“Najprej bi rad izpostavil, da je to uspeh vseh nas. V prvi vrsti igralcev, ki so morali na igrišču izpolnit vse zahteve nas trenerjev. Ko govorim, da je to uspeh vseh nas, govorim o vseh osebah v strokovnem štabu, ljudeh v klubu, vodstvu, kjer so bile vloge od prvega dne dalje jasno porazdeljene. Mislim, da smo z garanjem in ogromno učenja na vseh ravneh poskušali vplivati na rast kluba s širšega vidika, ne samo tekmovalnosti. Mislim na razvoj igre, posameznikov, infrastrukture, znamke kluba. Šli smo v celostni projekt. Dejstvo pa je, da na koncu šteje četrto mesto, ki je za začetek naše poti fantastičen uspeh.”

Osebno si od prvega dne dalje verjel v mlado moštvo. Kaj je ključ do takšnega uspeha?

“Pod točko ena so zame odnosi in točno določena hierarhija v samem klubu. To že v mojem prvem mandatu v Domžalah ni bilo pod vprašajem. Stvari so vselej tekle po dogovoru. Klub je voden z jasno strategijo. Borimo se za evropska mesta in s prodajo igralcev želimo zagotoviti čim več finančnih sredstev. Za tem seveda stoji kvalitetno delo v MNC Domžale, da so igralci usposobljeni za igro na najvišjem nivoju. Te fante želimo postopoma priključevati, jim ponujati priložnost. Jih je pa s pomočjo dobrega skavtinga potrebno najprej odkriti. Finančno ustrezni posamezniki lahko namreč hitro dvignejo kvaliteto in konkurenco v ekipi. Nekako si želimo zgraditi identiteto ekipe s prepoznavnim slogom. Od prvega dne dalje so bili fantje marljivi. Mladost smo uspeli združiti z izkušnjami. Pravi karakterji, ki imajo za seboj bogato kariero, so nam bili iz tedna v teden v veliko pomoč. Pripadnost in delovna vnema sta bili ključni v boju za skupni cilj, ki smo ga imeli pred sezono.”

Kaj te je kot trenerja najbolj presenetilo med sezono? Tako pozitivno kot tudi negativno.

“Veliko je bilo dogodkov, ki so zaznamovali sezono. Športni direktor je odlično opravil svoje delo, kajti to je bila prva sezona brez njega na zelenici in dobro vemo, kaj je pomenil za celotno moštvo. Zavedali smo se tveganja. Tudi projekt je bil na prvi pogled precej drastičen. Šli smo v ekstremno pomladitev ekipe in za temi fanti tudi stali. Pričakovali smo izjemno zagnanost, pa tudi pomanjkanje izkušenj. To je bilo opaziti na začetku sezone, ko smo veliko golov prejeli v zadnjih minutah tekme. Teplo nas je iz kroga v krog, a nismo se predali. Ogromno smo se takrat naučili kot ekipa in naredili izjemen zaključek sezone. Hkrati smo počeli tisto, kar govorimo. Mladim omogočili prestope v boljše klube, obenem še malce skrčili kader. Med negativnimi so bile poškodbe ključnih igralcev v neprimernih trenutkih. Klemenčič je zelo hitro odpadel. Kasneje Husmani, pa Vuk in Perc. Daljše odsotnosti so se nas močno dotaknile, saj vemo, kako pomembni so ti fantje za naš klub.”

Če bi lahko izbral najboljše trenutke Domžal letos …

“Izpostavil bi tekmo v Mariboru, ko smo slavili z 0:3. Jeseni smo bili v Ljudskem vrtu izjemni. Pa kasneje v Ljubljani, ko je bilo 1:4. Neposredni dvoboj za evropsko mesto v Kopru je tudi pokazal, česa smo sposobni. Omenjene tekme so nam lahko motiv za nadaljnje delo. Mislim, da so bile tudi zimske priprave velik pozitiven premik. V naši tradicionalni bazi sem med sezono dobil ogromno energije s strani igralcev. Stvari so tekle na vrhunskem nivoju. Videl sem iskrico. Ekipa je želela narediti korak dlje. Šlo je za razumevanje tistega, kar želimo delati. Strokovnemu štabu je to dalo dodaten zagon za pomlad, sigurno pa kot še ena pozitivna izkušnja mora biti rezultatski imperativ, ki smo ga postavili pred igralce. V določenem trenutku smo jih želeli zaščititi pred tem, po drugi strani pa smo jih želeli izpostaviti tudi temu bremenu, saj lahko le tako vidijo, kaj jih čaka v nadaljevanju kariere. Mislim, da je bila v sezoni 2022/23 narejena dobra osnova, zato smo lahko ponosni. Zahvala vsem sodelavcem in igralcem, da so to preživeli in verjamem, da jim sedaj ni žal.”

Je načrt poletnih priprav že izdelan v celoti?

“Priprave so podrobno izdelane. Že pred mesecem dni smo verjeli v takšen razplet, zato je bil načrt od začetka pogojen z Evropo. Fantje zasluženo počivajo 14 dni, potem bodo prejeli individualni načrt treningov. Pričakujem, da bodo vsi na zbor prišli pripravljeni. Moje glavno sporočilo je, da se niti približno ne vračamo nazaj, ampak bom od prvega dne dalje zahteval še več. Želim jim pomagati pri razvoju in s tem bodo oni boljši. Čaka nas ogromno dela. Skupaj s športnim direktorjem smo mladi in zagnani, zato verjamem, da nas bodo tudi v prihodnje krasili dobri odnosi, jasna vizija in želja po delu. Prav zaradi tega lahko že med poletjem pričakujemo nove lepe stvari za naš klub, se je pa potrebno najprej dobro spočiti in šele nato od prvega dne dalje iti naprej s polno paro. Nadaljevali bomo začeto delo. Daleč od tega, da bi nas ta sezona zaslepila in v nas zbudila pretirano evforijo. Ne bomo se izgubili. Ne bomo skrenili s poti. Nad tem skrbno bdijo športni direktor, izvršni direktor in predsednik, da stvari tečejo v želeni smeri. Mladi fantje iz nogometne šole, ki si bodo zaslužili priložnost, jo bodo seveda še naprej dobivali. To je namreč naš način delovanja!”

Besedilo: Nejc Berce

Foto: Sportida

esadmulalic logo  Joma  EK Elpro Križnič

 PecarstvoBosty LogoCRGP logoSZ logotip Logo hitD ToursAS DomžaleMG instalaterstvoTG LOGO BREZ OZADJAMetal profilAvtomehanika KvederOrbim KamnikSalomonLavacoNemecIzolacije PevecvalinanovProairDare Kos s.p.SPC ŠkerjanecGM Jagodicaslanibmc ound   chio logo jpg RGB SiPRO