FacebookTwitterYoutubeInstagram
Spletni portal za funkcionalnost strani uporablja piškotke. Z nadaljevanjem obiska strani soglašaš z njihovo uporabo.

NK Domžale zapušča deset igralcev

Za članskim moštvom Nogometnega kluba Domžale je ena najbolj nenavadnih sezon v najmočnejši slovenski ligi. Po osvojitvi Superpokala so dvakratni državni prvaki z visokimi cilji krenili tudi v prvenstvo, a so različni dejavniki poskrbeli, da se je tekmovalno leto končalo s skromnim sedmim mestom. Devet kol pred koncem sezone je Darka Birjukova na klopi zamenjal Stevan Mojsilović, ki je s svojimi sodelavci že po tekmi z Olimpijo opravil prvo selekcijo. O pretekli sezoni, kadrovskih spremembah in tudi prihodnosti smo se pogovarjali s športnim direktorjem Nogometnega kluba Domžale Matejem Oražmom.

Orazem Mojsilovic

Za vami je ena najbolj nenavadnih sezon v zgodovini kluba. Večina nogometne javnosti je NK Domžale označila za največje razočaranje letošnje izvedbe Prve lige SI. Se strinjate s to oceno?
Do neke mere se s to oceno strinjam. Ekipa, ki je bila sestavljena lansko poletje, je imela jasen cilj, uvrstiti se v evropska tekmovanja, in tega nismo realizirali. Vseeno je potrebno to ekipo razlikovati od ekipe, ki je prvenstvo zaključila. V slednji je bilo veliko mladih fantov, ki so vsi po vrsti pokazali in dokazali, da so na pravi poti, da nekoč postanejo odlični nogometaši. To je ena redkih svetlih točk pretekle sezone, saj so po sili razmer priložnost dobili mladi igralci, ki pa so se izkazali. Tadej Rems, Gaber Dobrovoljc, Marko Kovjenić, Rudi Požeg Vancaš, Miha Kostanjšek, Jernej Papež, Jure Balkovec, Gregor Želko, Gregor Zabret in Tobias Mencigar so igralci, ki so že letos nabirali izkušnje v članskem moštvu, čeprav so vsi po vrsti še mladinci, nekateri pa so celo člani kadetske ekipe NK Domžale.

Končno sedmo mesto je zagotovo manj od pričakovanj. Ali so le poškodbe tiste, ki so krojile sezono ali je analiza pokazala še kaj drugega?
Poškodb je bilo ogromno. Analiza je pokazala, da je nekaj poškodb možno preprečiti z boljšo preventivo, nekateri igralci pa so preprosto imeli veliko smole. Po opravljeni analizi smo sprejeli ukrepe, ki bodo po naših pričakovanjih že v naslednji sezoni pomenili drastično zmanjšanje števila poškodovanih igralcev. Seveda pa to ni edini razlog za našo slabo uvrstitev na lestvici. Po končani sezoni ne morem mimo dejstva, da Nogometnemu klubu Domžale v sezoni 2011/2012, v 36 tekmah, ni bila dosojena niti ena sama enajstmetrovka, obenem pa je jih je bilo proti naši ekipi dosojenih kar deset, kar je absolutni rekord sezone. Spornih situacij je bilo cel kup in naj opozorim samo na predzadnje kolo v Lendavi, kjer po prekršku nad Dobrovoljcem v kazenskem prostoru Nafte enajstmetrovka ni bila dosojena. Prav tako je bilo mnogo istovrstnih situacij, kjer pa so se sodniške odločitve razlikovale glede na to v korist oziroma škodo katerega od klubov bi bila odločitev sprejeta. V teh primerih je prav vsakič v letošnji sezoni krajši konec potegnil Nogometni klub Domžale. Na tem mestu bi lahko dodali še nenavadno veliko število prejetih rdečih kartonov in to v situacijah, ko to sploh ni bilo potrebno. Tudi to je bilo jasno vidno v zadnjih nekaj kolih prvenstva. Mi smo svojo analizo opravili, analiza pa čaka tudi odgovorne na sodniški organizaciji in želel bi slišati pojasnilo, kako so možna tako velika statistična odstopanja v eni sami sezoni. Sam nisem pristaš teorij zarote, o usposobljenosti in kvaliteti sojenja pa smo že marsikdaj razpravljali.

ekipa ol

Devet kol pred koncem je prišlo do zamenjave trenerja Darka Birjukova s Stevanom Mojsilovićem. Ali ste zadovoljni z delom novega stratega v tem obdobju?
Glavnina dela je bila opravljena dobro. Pred menjavo smo se zavedali, da spremembe ne bodo prišle čez noč in novemu trenerju smo dali devet tekem za uvajanje v novo funkcijo in spoznavanje kadra. To smo storili zato, da dobi svoj vpogled v ekipo in da skupaj naredimo selekcijo igralskega kadra. V novo sezono torej vstopamo sveži in z novo energijo, le-te pa Stevanu ne manjka. Mislim, da smo na dobri poti in da bodo tudi rezultati kmalu to potrdili.

Trener je že ob prihodu napovedal temeljito selekcijo kadra, saj je v letošnji sezoni v domžalskem dresu nastopilo kar 44 igralcev. Kakšne so bile prve poteze kluba po koncu sezone?
Klub se je do tega trenutka za sodelovanje zahvalil desetim igralcem. Nekaterim so pogodbe potekle, z drugimi pa se bomo dogovorili za sporazumno prekinitev sodelovanja oziroma za ustrezen prestop v drug klub. Igralci, ki zapuščajo Nogometni klub Domžale so Dalibor Teinović, Damir Pekič, Mitja Zatkovič, Igor Radovanović, Blaž Brezovački, Rok Hanžič, Amer Krcić, Blaž Mohar, Miroslav Grbić in Mate Selak. Vsem sem se tudi osebno zahvalil za njihov prispevek h klubskim uspehom v preteklih sezonah, še posebej pa za dve osvojeni lovoriki. Ob tej priložnosti se jim še enkrat prav lepo zahvaljujem in jim želim, da uspešno nadaljujejo svojo profesionalno in življenjsko pot. Na drugi strani smo okrepili sodelovanje s trenerjem za fizično pripravo Danilom Emberšičem. Z novo sezono se strokovnemu štabu pridružuje tudi Martin Zupančič, ki nas dve leti že spremlja na zimskih pripravah v Savudriji, sedaj pa kot maser postaja del strokovnega štaba.

Mojsilovic ce

Kaj to pomeni za usmeritev kluba in kakšni bodo cilji v prihodnji ter tudi nadaljnjih sezonah?
Politika kluba je že nekaj časa usmerjena v proizvodnjo lastnih igralcev. Slabši rezultati v lanski sezoni so ta postopek nekoliko pospešili, vendar smo bili tudi na to pripravljeni. V klubu ostaja veliko igralcev, večina med njimi je mladih, ki bodo skozi trde treninge in delo dosegli raven, s katero se bodo že od prvega kola prihajajoče sezone lahko kosali z vsako ekipo v Sloveniji. Cilji se tako ne bodo bistveno spremenili, še vedno napadamo uvrstitev v evropske pokale, je pa zato pot nekoliko drugačna, morda težja, a hkrati tudi veliko bolj zanimiva.

Ali lahko v poletnem prestopnem roku pričakujemo tudi okrepitve?
Vsekakor ima naša ekipa nekaj pomanjkljivosti. Manjka nam morda malo več različnih tipov igralcev in v to smer bo šel tudi naš trud v prihajajočem prestopnem obdobju. Ta je najdaljši v letu, saj traja vse do 31. avgusta, tako da ne bomo hiteli na vrat na nos. Ekipa je pripravljena na začetek priprav, skozi evalvacijo igralskega kadra pa se bodo izkristalizirale potrebe, ki jih bomo poizkušali adekvatno pokriti.

Orazemm sp1

Kdaj se bodo začele priprave in kako bodo potekale?
Priprave bomo začeli v petek, 8. junija, v glavnini pa se bomo pripravljali doma. Pravkar poteka rekonstrukcija pomožnega igrišča, umetna trava pa bo dobila sistem za namakanje, kar bo optimiziralo treninge na njej v dnevih, ki so vroči in suhi. Po potrebi se bomo odpravili na krajše priprave znotraj meja Slovenije. Imamo že nekaj zanimivih ponudb za prijateljska srečanja, vendar je za to še čas, saj večina ekip šele organizira svoje poletne priprave.

Za konec še osebno vprašanje. Ali boste našli čas za oddih ali bo poletje predvsem delavno?
V začetni fazi časa za pretiran počitek vsekakor ne bo. Moj urnik je nekoliko drugačen kot urnik nogometašev, saj smo v času, ko oni počivajo, v klubu najbolj dejavni. Tako si bom čas za oddih predvidoma vzel v zgodnji fazi avgusta, seveda pa ne bom šel predaleč, saj je odzivnost pomembna tudi v času dopusta. Na ta način bomo v miru speljali tudi zaključek poletnega prestopnega roka, ko je pri nas že tradicionalno veliko prometa.

Tekst: Grega Krmavnar
Foto: Lado Vavpetič

esadmulalic logo  Joma  EK Elpro Križnič

 CRGP logoSZ logotip Logo hitD ToursAS DomžaleMG instalaterstvoTG LOGO BREZ OZADJAMetal profilAvtomehanika KvederOrbim KamnikSalomonLavacoNemecIzolacije PevecvalinanovProairDare Kos s.p.SPC ŠkerjanecGM Jagodicaslanibmc ound   chio logo jpg RGB SiPRO