FacebookTwitterYoutubeInstagram
Spletni portal za funkcionalnost strani uporablja piškotke. Z nadaljevanjem obiska strani soglašaš z njihovo uporabo.

Elsner: Nisem pristaš idealnih pogojev

Nogometaši Domžal so se prvič po zimskem odmoru zbrali v petek, ko so po lažjem jutranjem treningu zgodaj popoldan opravili testiranje. Po delovnem petku je strokovno vodstvo igralcem namenilo še zadnja prosta dneva pred začetkom izjemno napornih priprav. Od ponedeljka, 12. januarja, do sobote, 21. februarja, ko bodo Domžalčani spomladanski del prvenstva odprli na novem stadionu v Zavrču, bodo jesenski prvaki v 40-tih dneh opravili kar 43 treningov in odigrali osem prijateljskih tekem. O pripravah in spremembah v kadru smo se pogovarjali s trenerjem Luko Elsnerjem.

Luka Elsner

Pred vami so zimske priprave, ki predstavljajo najpomembnejše obdobje v celotnem koledarskem letu. Kaj v naslednjih 40 dneh čaka vaše varovancev?
Edina stvar, ki bo fantom v tokratnih pripravah prijetna, je že mimo in to je bil uvodni pozdrav. Vse ostalo bo zelo zahtevno, saj se zelo dobro zavedamo, kako velik izziv je pred nami. Če med pripravami ne bomo šli čez težke trenutke, spomladi ne bomo sposobni zdržati vsega, kar se nam bo vsulo na glavo. Treningi bodo zahtevni, med drugim tudi zato, ker je na voljo teden dni manj kot lani. Stanje igralcev ob prihodu je zadovoljivo in prepričan sem, da bomo v našem razvoju uspeli narediti korak naprej. Naš moto je: čeprav je težko in zahtevno, delamo z veseljem in velikim zanosom, ker le trdo delo prinaša napredek in izpolnitev zastavljenih ciljev.

Kaj od vaših igralcev pričakujete med pripravami in v nadaljevanju sezone?
Za igralce bo obdobje od januarja do maja eno težjih v dosedanji karieri. V kadru je le peščica igralcev, ki so že osvajali lovorike in imajo izkušnje z bojem za vrh. V karieri se ne zgodi pogosto, da v prvenstvu igraš tako pomembno vlogo. Na to se najlažje pripraviš tako, da se zapreš v celico znotraj moštva in se osredotočiš le na delo, ki ga moraš opraviti. Od tega te ne sme prav nič odvrniti. Ne bo enostavno, a sem prepričan, da je ekipa dovolj stabilna. Vodje moštva so dovolj zreli, da bodo skupino usmerjali na pravo pot. Predanost do dela in neprestano iskanje točk razvoja pri posameznikih morata biti stalnica, če želimo vsakih pol leta narediti korak naprej. Če smo jeseni pokazali veliko dobrih stvari, moramo spomladi to še nadgraditi.

Stroka

Korak naprej so tudi desetdnevne priprave v Turčiji, saj bodo imeli igralci odlične pogoje za vadbo…
Deset dni v Turčiji bo ključnih za povezovanje ekipe. Tam bomo še okrepili našo skupino igralcev in predvsem moštveni duh. Pogoji za vadbo bodo v primerjavi z Italijo, kjer smo bili lani, boljši, čeprav na to gledam tudi iz drugega zornega kota. V Cervii pogoji res niso bili idealni, a nas je prav to združilo na nekoliko drugačen način. Nisem pristaš tega, da ekipa neprestano vadi v vrhunskih pogojih, kjer igralcem vse prinesejo na pladnju. Občasno mi je všeč, da se dela tudi v slabših pogojih, ker to igralce dodatno okrepi. Tisti, ki so sposobni delati le v vrhunskih pogojih – kjer je vse lepo, urejeno, z vrhunskimi igrišči, dobrimi nasprotniki in lepimi garderobami – jim nekaj zmanjka, ko je na igrišču potrebno pokazati več borbenosti, več 'krvi'. Več težkih obdobij igralec preživi, bolje deluje na igrišču in bolj ceni svoj uspeh.

Med pripravami boste odigrali osem prijateljskih tekem. Znanih je šest nasprotnikov: Ilirija, Zarica Kranj, Istra 1961, Slavia Praga, Târgu Mureš in Kapfenberg. Kako ste zadovoljni z razporedom tekem?
S prijateljskimi tekmami sem razmeroma zadovoljen. Čakamo še potrditev dveh tekem v Turčiji in pričakujemo, da bosta tekmeca zahtevna, tako kot sta preostala dva v Antaliji. Eden od pomembnih razlogov za odhod v Turčijo je izbor kvalitetnih nasprotnikov. To bo najpomembnejše obdobje za pripravo na nadaljevanje prvenstva. Prve prijateljske tekme so namenoma nekoliko lažje, zato da ne prehitevamo stvari. Zahtevnejše tekmece želimo pričakati v primerni fizični pripravljenosti. Z obremenitvami bomo šli postopoma po krivulji navzgor.

Luka Elsner

Kako ste zadovoljni z zamenjavo igralcev, Erik Janža v Maribor, Matic Črnic in Dejan Trajkovski v Domžale?
Glede na to, da smo bili postavljeni pred dejstvo, da Janža poleti zagotovo odhaja, smo po mojem mnenju iztržili največ, kar smo lahko. Prepričan sem, da smo kvalitetno zapolnili položaj levega bočnega branilca. Seveda se bosta morala Dejan in Matic najprej dokazati in si izboriti mesto v ekipi. Črnic je pozitivno presenečenje in z njegovim prihodom lahko ogromno pridobimo. Gre za igralca, ki sta željna izzivov, dokazovanja in takšne je praviloma lažje trenirati. Vesel sem njunega prihoda, saj smo dobili dobri osebnosti in kvalitetna igralca, ki sta se v preteklosti že soočala z igranjem pod pritiskom osvajanja lovorik. Imata ogromno želje, želita se hitro vklopiti v ekipo in prepričan sem, da nam bosta v veliko pomoč.

Športni direktor Maribora Zlatko Zahovič je izrazil dvom o osebnostni zrelosti Matica Črnica. S slednjim ste že opravili nekaj pogovor. Kakšen občutek ste dobili o njem?
Preteklost me ne zanima. Vsak ima pravico do druge možnosti in v nogometu ni nikoli nič dokončno zaključeno. Položaj, v katerem se je Matic znašel v Mariboru, je bil zanj zagotovo določena šola. V pogovoru z njim sem začutil željo, da se vrne na pravo pot in da je pripravljen temu podrediti vse. Ker njegova nogometna kvaliteta nikoli ni bila sporna, je naša naloga, da mu nudimo vse pogoje za nadaljnji razvoj in ga pravilno usmerjamo. Verjetno bo v našem okolju lažje deloval, saj je prepoznavnost manjša, v okolici pa je tudi manj stvari, ki te lahko odvrnejo od tistega, kar je najpomembnejše. To so predstave na treningih, želja po napredovanju in seveda učinek na tekmah. Skratka, v Domžalah se je lažje osredotočiti izključno za nogomet. Začutil sem, da si je na vsak način želel priti v naše okolje. Prepričan sem, da smo mu v strokovnem vodstvu sposobni pomagati na tej poti. Dejstvo je, da nihče od nas ne bo nikogar spremenil, bomo pa vsakemu igralcu pokazali pravo pot. Prepričan sem, da je Matic pripravljen ta korak storiti, seveda pa ga moramo najprej dodobra spoznati in ugotoviti na kakšen način najbolje deluje. Nudimo mu novo možnost in okolje, v katerem se bo dobro počutil in bo imel na voljo vse pogoje, da pokaže svoje bogato znanje. V preteklosti smo imeli že veliko mladih igralcev, ki so imeli težave s prilagajanjem. Pri urejanju situacij ne uporabljamo disciplinskih ukrepov, ampak poizkušamo pomagati igralcu, da se primerno razvije tako na igrišču kot tudi izven njega. Prepričan sem, da bo naša skupna avantura obema stranema prinesla veliko dobrega.

Matic Čenic

Ali lahko njegovo zgodbo primerjamo z zgodbo Benjamina Morela?
Morel je imel v Franciji sloves problematičnega igralca. Prišel je v novo okolje, kjer mu zaupamo in izkazal se je za popolnoma drugačno osebnost. Do vsakega moraš biti pošten. Z igralci imamo iskrene pogovore in odnose, saj je v takšnem vzdušju lažje delati. V pogovorih smo sposobni brez ovinkarjenja in pretvarjanja tako kritizirati kot tudi hvaliti. To bo naše vodilo tudi vnaprej. Če obstaja most zaupanja, igralci lažje dojamejo, da vse delamo v njihovo dobro.

Prestopni rok traja do konca januarja. Kakšne so še vaše želje?
Iščemo napadalca s podobnimi lastnostmi kot jih je imel Joshua Parker, ki je odšel v Crveno zvezdo. Njegovo hitrost in prodornost bomo morali na vsak način nadomestiti. Imamo kar lepo število igralcev na preizkušnji. Nekateri so popolna neznanka, saj si preverjenih igralcev žal ne moremo privoščiti. Iščemo presenečenja kot je bil tudi Morel. V vsakem prestopnem roku bomo poizkušali najti neuveljavljenega igralca, ki bo zadostil našim zahtevam in pridobiti na kvaliteti. Zagotovo pa ne bomo brezglavo vozili igralce in podpisovali pogodbe. Želimo imeti enakovreden kader, brez nepotrebnih dodatkov.

Koliko bo med pripravami prostora za igralce iz mlajših selekcij?
Pripravam smo priključili lepo število igralcev iz mladinske šole. Z nami bodo najmanj do začetka februarja. Spoznali bodo način dela v prvem moštvu, hkrati pa bomo tudi mi lahko bolje ocenili, kako delujejo na tako visoki ravni. Tisti, ki nas bodo v športnem delu prepričali, bodo dobili priložnost, ostali pa se bodo morali še naprej kaliti pri mladincih oziroma kadetih. Nikomur ne bo nič podarjenega. Dejstvo, da je igralec mlad, še ne pomeni, da nanj gledamo drugače. Kot sem že omenil, težja je pot do vrha, bolj ceniš doseženo. Hkrati dobiš tudi boljše delavne navade za nadaljevanje kariere.

Tekst: Grega Krmavnar
Foto: Lado Vavpetič

esadmulalic logo    Joma  ELPro

 CRGP logo Logo hitD ToursAS DomžaleMG instalaterstvoTG LOGO BREZ OZADJAMetal profilAvtomehanika KvederOrbim KamnikSalomonLavacoNemecIzolacije Pevecvalinanov ProairDare Kos s.p.SPC ŠkerjanecGM Jagodicaslani bmc ound   chio logo jpg RGB