FacebookTwitterYoutubeInstagram
Spletni portal za funkcionalnost strani uporablja piškotke. Z nadaljevanjem obiska strani soglašaš z njihovo uporabo.

Navdušil evropskega klubskega podprvaka

Jon Gorenc Stankovič že vrsto let opozarja na svoj bogat nogometni talent, ki ga vešče izkorišča tudi na igrišču. 18-letni otrok Nogometnega kluba Domžale je že drugo sezono član prvega moštva dvakratnih državnih prvakov, do sedaj pa je v najmočnejši slovenski ligi odigral 13 tekem. Pred štirimi sezonami je osvojil naslov državnega prvaka v konkurenci do 12 let, dve leti pozneje mu je isti uspeh uspelo ponoviti s selekcijo do 14 let, lani pa je dvignil še pokal za naslov slovenskega prvaka v kadetski konkurenci. 190 centimetrov visoki nogometaš je redno navduševal tudi v mlajši kategorijah slovenskih reprezentanc in posledično je vse več tujih klubov izrazilo zanimanje za še enega v vrsti največjih domžalskih biserov. Najbolj konkretna je bila v zadnjem obdobju nemška Borussia iz Dortmunda, ki je Jona povabila na zimske priprave v turški Belek. Pri evropskih klubskih podprvakih so bili z videnim izjemno zadovoljni. Pogovori med kluboma so v zaključni fazi in obstaja velika možnost novega odmevnega prestopa v poletnem prestopnem roku. Čeprav Jon Gorenc Stankovič z nestrpnostjo čaka na končno odločitev, je z mislimi popolnoma osredotočen na svoje obveznosti v Nogometnem klubu Domžale.

Jon gorenc Stankovič

Letošnji zimski odmor je bil za vas nekaj posebnega, saj vas je na treninge druge ekipe povabila Borussia iz Dortmunda. Kako ste sprejeli novico, da vas evropska klubska podprvakinja vabi v svoje vrste?

Ko mi je oče povedal, da bi me pri Borussii dejansko radi videli na treningu, sem ga le presenečeno pogledal. Poskusni trening je organiziral moj nemški agent, tako da sem bil prvič v Nemčiji pred novim letom. Ko se zaveš, v kakšni sredini treniraš, so občutki seveda nepozabni.

Borussia spada med enega največjih klubov na svetu, ima enega največjih stadionov v Evropi in ene najboljših in najzvestejših navijačev. Kaj vas je ob prihodu v Nemčijo najbolj prevzelo?
Prvi trening je mejil na nogometno pravljico. Šele, ko si tam, se zaveš, kakšno udobje uživajo nogometaši Dortmunda, predvsem v smislu opreme, prostorov za trening in ne nazadnje samega stadiona. Ko sem prvič stopil na stadion, ki sprejme več kot 80.000 obiskovalcev, se mi je dejansko naježila koža. Predstavljal sem si vzdušje ob polnem stadionu in posledično neverjetno užival v treningih ter se popolnoma predal nogometu.

Z drugo ekipo Borussie ste se odpravili tudi na priprave v turški Belek. Kako bi primerjali priprave, treninge in način dela pri Borussii in Nogometnem klubu Domžale?
Po vrnitvi s poskusnega treninga je zelo hitro prišla vesela novica, da me vabijo na priprave z drugo ekipo v Turčijo. Primerjava samega načina dela bi bila na osnovi različne velikosti klubov nepravična. Treningi se nekoliko razlikujejo, vsekakor pa so tudi v Sloveniji na zelo visoki ravni. Prav zaradi dobre osnove, ki nam jo zagotavlja Nogometni klub Domžale, lahko igralci razmišljamo o mednarodni karieri.

Jon Gorenc Stankovič

V Sloveniji nogometna javnost zelo dobro pozna večino igralcev prvega moštva Borussie. S kom ste se vi osebno spoznali v Dortmundu in s katerimi znanimi imeni ste skupaj trenirali?
Po prihodu v takšen klub je popolnoma vseeno, s kom treniraš. Gre za natančno izbrane fante, ki bodo morda nekoč zaigrali tudi v prvi ekipi. Treniral sem z nekaj fanti, ki so že igrali v Ligi prvakov, vsa zveneča imena Dortmunda pa sem srečeval na prizorišču treningov.

V Domžalah ste pred letošnjim letom igrali na mestu zadnjega zveznega igralca, pri Borussii pa so vas pomaknili na mesto centralnega branilca, kjer vas občasno preizkuša tudi Luka Elsner. Kako se počutite v obrambi in kje vidite največjo razliko med obema položajema?
Pri Borussii so me že predhodno opazovali in njihovi strokovnjaki so prepričani, da lahko na mestu centralnega branilca dosežem svoj maksimum. Osebno me je to nekoliko presenetilo, a sem se hitro prilagodil in na novem delavnem mestu odigral tudi tri prijateljske tekme. Na tem položaju moraš biti vseh 90 minut stoodstotno osredotočen na igralce nasprotnega moštva in očitno mi je to dobro uspevalo. Trener druge ekipe, David Wagner, mi je po koncu priprav dejal, da sem dobro opravil s treningi in da bi me radi imeli v svojih vrstah v naslednji sezoni. Vsekakor bi rad postal član Borussie, saj gre za pravo nogometno institucijo, z bogato tradicijo. Trenutno potekajo pogovori med obema kluboma,  sam pa sem zelo optimističen.

Jon Gorenc Stanković

Po prihodu iz Nemčije ste se z nekaj zamude priključili pripravam Domžal na spomladanski del sezone, ki so že v zaključni fazi. Verjetno vam napori ne delajo težav, glede na to, da ste opravili priprave že z Borussio?
Po vrnitvi domov sem imel nekaj dni odmora, potem pa sem se priključil članskemu moštvu Domžal in z njim odpotoval tudi na priprave v Italijo. Pripravljalno obdobje je izjemno naporno, kar je tudi prav, saj se moramo čim bolje pripraviti na naporen tekmovalen ritem, ki nas čaka v spomladanskem delu sezone. Še nikoli nisem toliko treniral in posledično sem že sedaj izjemno dobro pripravljen.

Jeseni niste dobili veliko priložnosti za igro, saj vas je ustavila poškodba hrbta. Kakšni so vaši cilji in pričakovanja za spomladanski del sezone?
V prvi vrsti si želim zdravja, saj bo vse ostalo prišlo s trdim delom. Kot nogometaš hočem biti vedno v najboljši formi na voljo članskemu trenerju. Tako kot vsak igralec si tudi jaz želim čim več igrati. Svoj napredek želim pokazati tako v Domžalah kot tudi v državni reprezentanci. Kaj pa bo prineslo poletje,bom pa razmišljal šele po koncu sezone.

Tekst: Grega Krmavnar
Foto: Grega Krmavnar, Lado Vavpetič, osebni arhiv

esadmulalic logo    Joma  ELPro

 CRGP logo Logo hitD ToursAS DomžaleMG instalaterstvoTG LOGO BREZ OZADJAMetal profilAvtomehanika KvederOrbim KamnikSalomonLavacoNemecIzolacije Pevecvalinanov ProairDare Kos s.p.SPC ŠkerjanecGM Jagodicaslani bmc ound   chio logo jpg RGB