FacebookTwitterYoutubeInstagram
Spletni portal za funkcionalnost strani uporablja piškotke. Z nadaljevanjem obiska strani soglašaš z njihovo uporabo.

Matej Oražem o končani sezoni in kadrovskih spremembah

Za Nogometnim klubom Domžale je izjemno uspešna sezona 2012/2013. Končno tretje mesto na lestvici, uvrstitev v kvalifikacije za Evropsko ligo in uveljavitev številnih mladih nogometašev so bili pred minulo sezono osnovni klubski cilji, ki so bili stoodstotno uresničeni v velikem intervjuju za našo spletno stran ugotavlja športni direktor Matej Oražem. Prvi kadrovik dvakratnih državnih prvakov je pred začetkom priprav na novo sezono polno zaposlen z osveževanjem igralskega mozaika. Novinec ob Kamniški Bistrici je nekdanji napadalec kranjskega Triglava Anže Jelar, moštvo Stevana Mojsilovića pa zapuščajo Charis Kostakis, Denis Halilović, Mato Šimunović in Dragan Čadikovski. 

Matej Oražem

Če uporabimo besede trenerja Stevana Mojsilovića, je za vami vrhunska sezona. Čeprav ste poleti dodobra pomladili ekipo, si je klub še šestič priigral nastop v evropskih pokalih. Ali ste nad uspehom ekipe nekoliko presenečeni tudi sami?
Nikakor ne. Od prvega dne, ko se je ekipa zbrala, smo imeli v fante maksimalno zaupanje in vsi skupaj smo se zavedali česa so sposobni. Tisti, ki smo od blizu spremljali delo te ekipe in trud naših igralcev na vsakem posameznem treningu smo vedeli, da je uspeh s takšnim pristopom zelo verjeten. Kljub temu se z rezultatom nismo obremenjevali preveč, saj ni bil vitalnega pomena za obstanek kluba kot so nekateri želeli prikazati in zato pritiska na ekipo dejansko ni bilo. Imamo svojo vizijo, ki se je bomo držali tudi vnaprej, seveda pa je dodatna spodbuda, da nam je v pretekli sezoni uspelo realizirati oba zastavljena cilja. Prvi je bil uvrstitev v evropska tekmovanja, drugi pa uveljavitev domačih mladih igralcev in oba sta v popolnosti izpolnjena. Seveda to še nič ne pomeni, saj je delovanje v nogometu bolj podobno maratonu kot pa sprintu in ena sama dobra sezona ne pomeni veliko. Najbolj potrebujemo konstantnost in temu bo namenjeno letošnje pripravljalno obdobje. Če nam to uspe, bomo lahko vsako leto med potniki v tako želeno Evropo, obenem pa se bomo tudi približali osvojitvi še katere od lovorik.

Nastop v Evropi je najlepša nagrada za fante, ki so skozi sezono dobesedno garali za ta uspeh. Brez dvoma ste opravili odlično delo pri selekciji, saj je v garderobi zaznati pravi moštveni duh?
V Nogometnem klubu Domžale velik pomen dajemo karakterju igralcev in moram priznati, da smo tu imeli tudi nekaj sreče, saj so se vsi, od prvega do zadnjega, izjemno izkazali. Seveda smo imeli svoje težave in razhajanja, vendar na razpolago smo imeli ekipo izjemnih profesionalcev, ki bodo s takšnim pristopom v nogometu in življenju še veliko dosegli, v NK Domžale ali pa kje drugje. To je vodilo tudi za naprej. Ker želimo biti korekten, pošten in ''prijazen'' klub, smo prisiljeni v naš projekt pritegniti ljudi, ki imajo podobne poglede na nogomet in življenje kot jih gojimo mi. Samo pod tem pogojem je možno dosegati in ponavljati rezultate.

Trener Stevan Mojsilović je s svojo delavnostjo, strogostjo, nepopustljivostjo in s pravim profesionalnim odnosom iz ekipe iztržil maksimum. Kako bi ocenili njegovo delo?
Kljub temu da smo s svojimi rezultati in delom dokazali, da NK Domžale sodi v sam vrh slovenskega nogometa, imamo še vedno, predvsem v osrednjih slovenskih medijih, malo podpore. Do samega konca se je predvidevalo naš neuspeh, hkrati pa naš uspeh ni bil pretirano predstavljen. Tako se je pojavilo tudi nekaj popolnoma neresničnih namigovanj glede našega trenerja Stevana Mojsilovića, ki je v letošnji sezoni opravil odlično delo. V klubu smo z njegovim delom zelo zadovoljni in najin odnos je na vrhunskem profesionalnem in človeškem nivoju. Niti v enem samem trenutku skozi sezono nismo razmišljali o menjavi na trenerskem mestu in četudi nam ne bi uspelo osvojiti tretjega mesta, bi Stevan Mojsilović tudi v naslednji sezoni deloval v Domžalah, če seveda ne bi prejel kakšne izjemne ponudbe iz tujine. Nogometni klub Domžale ni nagnjen k menjavanju trenerjev ob prvih težavah, saj je delo trenerja, delo na dolgi rok in učinki so težko vidni v kratkem časovnem obdobju. Kljub temu z veseljem ugotavljamo, da delo v preteklem letu že dobiva sledi v našem klubu in da s tem kot klub napredujemo.

Matej Oražem in Stevan Mojsilović

Pred začetkom nove sezone privržence kluba najbolj zanimajo kadrovske spremembe v članski ekipi. Pogodbe so/bodo to poletje potekle Charisu Kostakisu, Denisu Haliloviću, Draganu Čadikovskem in Matu Šimunoviću. Kdo vse zapušča klub?
Vseh zadev še ne moremo potrditi, vendar smo se z naštetimi igralci že dogovorili, da sodelovanja ne bomo podaljšali. Tudi z nekaterimi igralci, ki imajo veljavne pogodbe z NK Domžale, pogovori o prekinitvi sodelovanja še potekajo in več bo znanega v prihodnjem tednu oziroma do pričetka priprav. Seveda bo potrebno poiskati igralce, ki bodo te nastale vrzeli zapolnili in aktivnosti v tej smeri potekajo s polno paro. Lahko potrdim, da smo 3-letno pogodbo podpisali z Anžetom Jelarjem, ki prihaja iz Kranjskega Triglava. Anže je bil že pozimi ena izmed želja našega trenerja, v spomladanskem delu pa je dodatno pokazal svoj talent in kvaliteto. Prepričan sem, da bo v naslednjem letu pomemben delček mozaika članske ekipe NK Domžale.

V letošnji sezoni so se v domžalskem dresu uveljavili številni mladi nogometaši, ki so tudi pomembni člani mlajših slovenskih reprezentanc. Kako veliko je zanimanje za vaše igralce na nogometnem trgu? Ali si do konca avgusta lahko obetamo odmeven prestop?
Seveda je zanimanja kar precej, vendar je pred našimi mladimi igralci še veliko dela in odrekanja. Pogovori potekajo za več igralcev in nekaj jih je tik pred realizacijo, seveda pa bom te stvari lahko potrdil, ko bodo uradne. Vsekakor veseli, da so naši mladi igralci nosili večino bremena v letošnjem državnem prvenstvu in skupaj so igralci mlajši od 20 let v letošnji sezoni zbrali kar 187 nastopov za člansko ekipo Domžal. Žiga Kous, Žan Majer, Erik Janža, Gaber Dobrovoljc, Tadej Rems, Marko Kovjenić, Jure Balkovec, Rudi Požeg Vancaš, Aleks Pihler, Jernej Papež, Lan Tirc, Gregor Zabret in Jon Gorenc Stanković so vsi po vrsti izjemno talentirani nogometaši in imajo velik potencial ter predstavljajo prihodnost našega kluba. Veseli tudi, da imamo kar nekaj nadarjenih generacij, ki še prihajajo, tako da je prihodnost našega kluba vsekakor svetla.

V spomladanskem delu se je treningom že priključilo nekaj potencialnih okrepitev kluba. Ali vas je kateri izmed igralcev prepričal? Na katerih igralnih mestih boste iskali okrepitve?
Nekaj igralcev smo povabili na pričetek priprav našega članskega moštva, prepričati pa bodo morali strokovni štab pod vodstvom Stevana Mojsilovića in potem se bomo pogovarjali o sklenitvi sodelovanja. Največ pomanjkljivosti je bilo pri organizaciji igre in v samem zaključku napadalnih akcij, tako da bomo v prvi vrsti iskali kvalitetne okrepitve v zvezni liniji in konici napada.

Tadej Rems

Kakšno je stanje s posojenimi nogometaši in igralci, ki igrajo na dvojno registracijo? Ali se Saša Aleksander Živec, ki je minulo sezono kot posojen igral za Gorico, vrača v Domžale?
Z nami bo priprave na sezono pričel Luka Cerar, ki je v zadnji sezoni odigral zelo dobro sezono za drugoligaša iz bližnjih Radomelj. Kar se tiče Saše Aleksandra Živca pogovori še potekajo in na odgovor na to vprašanje bomo morali počakati do petkovega začetka priprav.

Priprave na prihodnjo sezono se začnejo že 7. junija, kar pomeni, da bodo imeli igralci vsega 11 dni za oddih.  Kje boste opravili priprave in ali lahko v sklopu pripravljalnih tekem znova pričakujemo obisk kakšnega eminentnega kluba?
Letošnje poletne priprave bodo zaradi nastopanja v kvalifikacijah za Evropsko ligo nekoliko krajše in temu primerno je tudi manjše število pripravljalnih tekem. Pred začetkom evropskih tekem, se bomo z močnejšimi nasprotniki pomerili zgolj dvakrat. Zgodba zase je seveda gostovanje Leeds Uniteda v Domžalah, saj gre za poseben dogodek in veliko čast za Nogometni klub Domžale. Na tem srečanju pričakujemo tudi precej navijačev iz Anglije in to bo dogodek, ki bo vsekakor pripomogel k promociji Slovenije in predvsem občine Domžale ter našega kluba. Tako da, 13. julija vsi vabljeni v Športni park, kjer se nam obeta pravi praznik nogometa.

Kvalifikacije za Evropsko ligo boste začeli v 1. kolu, ki bo na sporedu 4. in 11. julija. Trenutno še ni dokončno znano, ali boste med nosilci, vendar obstaja velika verjetnost, da boste že v 1. kolu med nenosilci, kar pomeni, da vam lahko žreb nameni klube kot so Rosenborg, Žilina, Levski in CSKA iz Sofije, Tromso, Malmö… Kakšne so vaše želje glede žreba in tudi cilji v evropski sezoni?
Težko je karkoli napovedovati, saj stvari še niso povsem jasne. Seveda si želimo na prvi stopnički nasprotnika, ki bi bil premagljiv, saj bi nam to dalo zagon, da v naslednjih kolih presenetimo tudi kakšnega bogatejšega in eminentnejšega nasprotnika. V vsakem primeru gremo z vso resnostjo v to tekmovanje in vsi naši napori bodo v prihodnjem mesecu namenjeni zato, da se prebijemo skozi prvo kolo kvalifikacij in nato opogumljeni izzivamo srečo tudi na tekmah, v katerih vsekakor ne bomo favoriti.

Mura - Domžale 0:1

Še pogled v prihodnjo sezono državnega prvenstva. Kakšni so cilji kluba, ne le rezultatski, ampak tudi na ostalih področjih?
Nadaljevali bomo z zastavljenim delom. Cilji ostajajo popolnoma enaki kot v pretekli sezoni, torej uvrstitev v kvalifikacije za evropska tekmovanja in uveljavitev mladih domačih igralcev. Še večji poudarek bomo v prihodnjem letu namenili delu v MNC NK Domžale, kjer bomo v sodelovanju z Srednjo šolo Domžale našim mladim nogometašem omogočili tudi dopoldanske treninge ter se tako s pogoji dela približali klubom v primerljivih evropskih državah, čeprav smo, predvsem kar se finančnega dela tiče, tu zelo omejeni. Dodatno spodbudo nam dajejo odlični rezultati naših mladih nogometašev, kjer je potrebno izpostaviti 2. mesto naše ekipe do 14 leta starosti, ki je na evropskem Nike Premier Cupu v Ljubljani dosegla izjemen uspeh in se avgusta odpravlja na svetovno finale Nike Premier Cupa v Manchester. Kadetska in mladinska ekipa sta v vrhu najmočnejših lig v Sloveniji, kadeti pod vodstvom Darka Birjukova pa so celo na poti k osvojitvi naslova prvakov, kar bi bil nov izjemen uspeh in prvi naslov v tej selekciji za naš klub. Nadaljevati želimo tudi s prizadevanji na dobrodelnem področju, zato bomo kmalu predstavili nov dres, kjer bomo, tako kot letošnjo sezono, še naprej promovirali akcijo Anina zvezdica, ki je v zadnjem letu začela spreminjati Slovenijo.

Tekst: Grega Krmavnar
Foto: Lado Vavpetič

esadmulalic logo    Joma  ELPro

 Logo hitD ToursAS DomžaleMG instalaterstvoTG LOGO BREZ OZADJAMetal profilAvtomehanika KvederOrbim KamnikSalomonLavacoNemecIzolacije PevecvalinanovProairDare Kos s.p.SPC ŠkerjanecGM Jagodiclogoaslani tus logobmcound  chio logo jpg RGB