FacebookTwitterYoutubeInstagram
Spletni portal za funkcionalnost strani uporablja piškotke. Z nadaljevanjem obiska strani soglašaš z njihovo uporabo.

Matej Oražem: Cilj ostaja Evropa

Ob koncu jesenskega dela prvenstva smo se pogovarjali s športnim direktorjem Nogometnega kluba Domžale Matejem Oražmom. Prvi kadrovik slovenskih pokalnih prvakov z doseženimi rezultati članskega moštva ni zadovoljen, je pa prepričan, da je ekipa Darka Birjukova, ki pri vodstvu kluba uživa popolno zaupanje, sposobna uresničiti zastavljene cilje pred sezono. V intervjuju smo se dotaknili tudi mlajših selekciji in sodelovanja z italijanskim klubom AS Roma.

Kako bi ocenili razplet jesenskega dela prvenstva?
Maribor si je navkljub težkemu razporedu, odigrali so namreč številne tekme tudi v Ligi Europa, do konca jesenskega dela priigral že kar lepo prednost pred zasledovalci. Kljub temu sem mnenja, da prvenstvo še ni povsem odločeno, je pa Maribor na dobri poti k ubranitvi naslova. Ostali klubi smo dokaj izenačeni in spomladanski del prvenstva bo izjemno zanimiv, saj bo verjetno prišlo do zelo veliko sprememb na prvenstveni lestvici.

Orazem mu1

Domžale so jesen končale na osmem mestu. Zagotovo ste v klubu nad tem dosežkom razočarani?
Jesenskega dela prvenstva v rezultatskem smislu nikakor ne moremo označiti za uspešnega. Preteklo jesen smo imeli res neverjetno veliko težav s poškodbami. Število poškodovanih igralcev se vse do decembra ni spustilo pod deset (10), medtem ko smo v najhujših časih pogrešali kar 18 igralcev. Svoje je predvsem v zaključku prvenstva dodala še smola, ali bolje rečeno ne-sreča, tako v nekaterih situacijah kot tudi pri sodniškem kriteriju, ki je bil našemu klubu sila nenaklonjen.

V jesenskem delu sezone je priložnost dobilo kar 39 igralcev. Vse to priča o tem koliko težav ste imeli...
Seveda. Po drugi strani pa moram poudariti dejstvo, da je priložnost dobilo mnogo fantov iz naše mladinske nogometne šole, ki imajo še vedno pravico nastopa za mladinsko ekipo. Gaber Dobrovoljc, Rudi Požeg Vancaš, Marko Kovjenić, Gregor Želko, Jure Balkovec, Jernej Papež in Gregor Zabret so izkusili igranje na najvišji ravni in to so izkušnje, ki jim bodo v prihodnosti dobro služile. Tako smo iz slabe situacije potegnili tudi nekaj dobrega, saj omenjeni igralci, ob zdravem kadru, najverjetneje ne bi dočakali toliko priložnosti.

Pekic tr2

Ob slabih izidih se vedno pojavijo govorice o menjavi trenerja. Ali Darko Birjukov uživa zaupanje vodstva?
Nogometni klub Domžale ni med tistimi klubi, ki slepo verjamejo v tako imenovani ''šok efekt''. Smo zagovorniki dela na dolgi rok in to je klubu do sedaj prineslo tudi najboljše rezultate. Darko Birjukov ima mojo popolno podporo in bo svoje delo nadaljeval tudi v spomladanskem delu prvenstva.

Glavni cilj sezone je uvrstitev v evropske pokale. Trenutno za drugim in tretjim mestom zaostajate devet točk. Ali je v spomladanskih 15-tih kolih to dosegljivo?
Vsekakor. Bilo bi lažje, če bi jesen zaključili rezultatsko malce bolj uspešno, ampak nič še ni izgubljenega. Če ujamemo delček forme, v kateri je bila ekipa, ko smo prvenstvo začenjali, je prav vse možno. Cilj ostaja Evropa.

Balkovec kp

Kaj lahko pričakujemo v zimskem prestopnem roku?
Bilo je kar nekaj zanimanja za usluge naših igralcev in zelo verjetno je, da bo kateri od njih tudi odšel. V načrtu nimamo izrednih prekinitev pogodb, saj svoje obveznosti lahko pokrivamo, bodo pa verjetno nekateri mlajši igralci odšli na posojo, saj je za njih zelo pomembno, da redno igrajo. Analize so v teku, časa pa imamo do konca januarskega prestopnega roka, da ugotovimo kako in kaj naprej.

V letošnji sezoni ste bili dejavni tudi na organizacijskem področju. Podpisali ste sodelovanje z italijansko Romo, predstavili ste se na Slovensko-ruskem forumu in pred delegacijo FIFA. Ali so že kakšni konkretni odzivi?
Predstavitvi za delegacijo FIFA in na Slovensko-ruskem forumu sta bili bolj slavnostnega značaja in namenjeni podajanju informacij gostom iz tujine. Predstavili smo jim podrobnejši vpogled v stanje v slovenskem nogometu. Z AS Romo pa je sodelovanje zadihalo s polnimi pljuči. Med 22. in 25.6.2012 bomo v Domžalah gostili turnir za igralce rojene leta 1996 oziroma mlajše. Verjetno bo šlo za najmočnejši tovrstni turnir v Sloveniji, saj bodo poleg ekipe NK Domžale nastopila tudi moštva AS Roma, MŠK Žilina iz Slovaške, dogovarjamo pa se tudi z Red Bull Salzburgom iz Avstrije. V okviru sodelovanja bodo spomladi dve naši selekciji obiskali Rim, prav tako pa bodo v Rim odšli tudi nekateri naši obetavni mladi igralci.

Birjukov mu1

Še beseda o mladinskih selekcijah, ki tudi letos zelo uspešno nastopajo v svojih ligah. Omenimo le, da so mladinci tik pod vrhom, starejši dečki pa imajo v najmočnejši ligi zahod kar šest točk prednosti pred vsemi…
Vse od mojega prihoda v klub dajemo velik poudarek delu z mlajšimi selekcijami. Temu sledi tudi klubska politika in tako imamo trenutno v mladinskem pogonu že osem igralcev s poklicnimi pogodbami. Pohvalimo se lahko z največjim številom reprezentantov v mlajših selekcijah v Sloveniji, saj jih iz Nogometnega kluba Domžale prihaja kar 17. Letos bo klub kadetsko in mladinsko selekcijo peljal tudi na zimske priprave v Savudrijo, v stalno bazo članske ekipe, kjer bodo naši mladi nogometaši dobili občutek, kako bodo priprave za najboljše od njih potekale tudi na članski ravni.

Za konec še vaše novoletne želje in seveda sporočilo navijačem ob prehodu v leto 2012?
Primarna želja za leto 2012 je zdravje. Tu nam je sreča v letošnjem letu najbolj zagodla. Vsekakor pa se lahko s ponosom spominjamo iztekajočega leta, v katerem smo praznovali tudi 90-letnico kluba. Prvič v svoji zgodovini smo osvojili Hervis Pokal Slovenije, drugič smo dvignili slovenski Superpokal in osvojili naslov državnih prvakov v selekciji do 14 let. V klubu se bomo še naprej trudili, da bodo podobni uspehi stalnica ob voščilih prav vsako leto.

slavje mb1

Tekst: Grega Krmavnar
Foto: Lado Vavpetič

esadmulalic logo    Joma  ELPro

 Logo hitD ToursAS DomžaleMG instalaterstvoTG LOGO BREZ OZADJAMetal profilAvtomehanika KvederOrbim KamnikSalomonLavacoNemecIzolacije PevecvalinanovProairDare Kos s.p.SPC ŠkerjanecGM Jagodiclogoaslani tus logobmcound  chio logo jpg RGB