FacebookTwitterYoutubeInstagram
Spletni portal za funkcionalnost strani uporablja piškotke. Z nadaljevanjem obiska strani soglašaš z njihovo uporabo.

Intervju: Darko Birjukov

Jesenski del slovenskega državnega prvenstva v nogometu se je končal četrtega decembra, Domžalčani pa bodo s treningi zaključili ta teden. Na zimski odmor se bo tako lahko podal tudi trenerski štab, na čelu z Darkom Birjukovom. Z 48-letnim strategom slovenskih pokalnih prvakov smo se v intervjuju še enkrat spomnili na prvo polovico sezone, ki za dvakratne državne prvake, kljub osvojitvi Superpokala, ni bila uspešna.

Za nami je jesenski del sezone, v katerem si je Maribor zagotovil visoko prednost pred zasledovalci. Kako bi na splošno ocenili ta del prvenstva?
Presenečen sem nad prednostjo Maribora, saj je imel težke obveznosti v Evropski ligi. Vsa čast Mariboru, vendar ostali klubi žal nismo bili na primerni ravni. V normalnih razmerah Maribor ne bi smel imeti tako visoke prednosti, še posebej ob tolikih obveznostih v Evropi. Na drugi strani je imel Triglav ogromno težav s poškodbami, ostali pa smo blizu skupaj.

Birjukov ba

Z Domžalami ste osvojili skromno osmo mesto. S tem dosežkom ste najverjetneje vse prej kot zadovoljni?
Zagotovo nismo zadovoljni in tudi ne smemo biti zadovoljni. Za neuspeh je veliko objektivnih in tudi subjektivnih razlogov. V vsakem primeru se bomo potrudili po najboljših močeh, da v spomladanskem delu popravimo napake in prepričan sem, da bomo na koncu sezone veliko višje na lestvici.

Tudi v kvalifikacijah za evropsko ligo in predvsem v Hervis pokalu Slovenije se stvari niso izšle po vaših željah?
V Evropi smo v tistem trenutku naleteli na kvalitetnejšega nasprotnika. V domačem pokalu pa smo doživeli sramoto, ki se ne bi smela zgoditi in v imenu igralcev sem se privržencem kluba takoj po tekmi iskreno opravičil. Gre za rano, ki nas bo pekla še zelo dolgo časa. Čeprav smo se v zadnjih dveh letih uvrstili v finalu, je pokal tekmovanje presenečenj, kar potrjujejo tudi izkušnje iz tujine. Nam se je poraz zgodil v situaciji, ko je zaradi poškodb manjkalo veliko igralcev, poleg tega pa smo bili sredi težkega ritma sobota – sreda.

Drevensek sp

Glavnina poškodb se je pojavila po petem kolu in tekmi z Mariborom. Največjo težavo je najverjetneje predstavljala obramba, ki je bila skoraj na vsaki tekmi sestavljena iz drugih igralcev?
Imeli smo veliko število poškodovanih igralcev, vendar v zvezni vrsti ter napadu, manjkala sta le Slobodan Vuk in Amer Krcić, smo imeli dovolj izbire. V obrambi imamo na vsakem mestu po dva igralca, a so manjkali skorajda vsi. Darko Topić, Ivan Knezović, Darko Zec, Rok Hanžič, Tadej Apatič in Blaž Brezovački je šest igralcev zadnje linije, na katere nisem mogel računati večino jesenskega dela prvenstva. Vsaka resna ekipa bi občutila posledice teh odsotnosti. V ogenj smo morali poslati zelo mlade igralce, Gregorja Želka in Jureta Balkovca, ki sta rojena leta 1994 ter Tadeja Remsa in Gabra Dobrovoljca, ki sta leto starejša. Vključevanje mladincev v ekipo se je zagotovo poznalo na rezultatu.

V jesenskem delu sezone je priložnost dobilo kar 39 igralcev. Vse to priča o tem, koliko težav ste imeli s poškodbami…
Kot sem že dejal, je bila osnovna težava v zadnji liniji. Če obramba ni čvrsta, če obramba ni sigurna, to vpliva tudi na ostale dele ekipe. Od mladeničev niti nismo mogli pričakovati, da bodo lahko tekme pripeljali pozitivno do konca. Kljub vsemu moram reči, da sem izjemno zadovoljen z Remsom in Balkovcem, ki sta dodobra izkoristila ponujeno priložnost in pokazala, da sta perspektiva kluba. Če je bilo kaj dobrega v jesenskem delu prvenstva, potem je to to.

Birjukov Filipovski mb

Proti koncu jeseni se je večina igralcev že vrnila, vendar rezultati temu niso sledili. Zakaj?
Če bi bil igralec, ki tri mesece ni v pogonu, nemudoma v formi, potem pred sezono sploh ne bi potrebovali priprav, ampak bi igralci z dopusta neposredno prišli igrati tekme. Dolgotrajna odsotnost je pustila posledice. Knezović je tudi po vrnitvi trpel, saj ga je koleno še vedno bolelo, ampak je stisnil zobe. Kljub vsemu je bila po mojem mnenju odločilna tekma jeseni v Lendavi, kjer smo po dveh zaporednih zmagah prvi polčas odigrali fenomenalno. Imeli smo prednost 1:0 in popoln nadzor nad potekom tekme.  V drugem delu smo naredili dve napaki, dobili dva gola in izgubili. Po tej tekmi je šlo le še navzdol, poleg tega pa smo imeli v naslednjih obračunih veliko smole. Trikrat zapored smo dobili gol v uvodnih sedmih minutah tekme, toda tudi to je sestavni del nogometa. Iz tega položaja moramo priti še močnejši in s polnimi pljuči samozavestno nadaljevati sezono. Zagotavljam, da bodo spomladi Domžale ponovno v vrhu slovenskega nogometa.

V zadnji sezoni in pol je bilo ogromno težav s poškodbami. Ali boste v prihodnje poizkušali uvesti določene novosti v proces treninga?
V minuli sezoni smo imeli težave s poškodbama Brezovačkega in Hanžiča, ki sta imela strgane križne vezi, kar je pogosta nogometna poškodba. Veliko bolj problematična je letošnja sezona. V prvi vrsti smo imeli ogromno smole. Med drugimi je imel Arsenal 14 poškodovanih, Milan devet, vendar se pri njih to ni toliko poznalo, ker imajo veliko širši kader. Na drugi strani se je pri nas vse skupaj veliko bolj občutilo, saj je manjkala večina obrambnih igralcev. V prihodnje bomo zagotovo posvečali več pozornosti temu in bomo bolj previdni pri pripravi igralcev. Strokovnemu vodstvu se je pridružil kondicijski trener Danilo Emberšič, ki bo med pripravami skrbel za igralce. Prepričan sem, da se poškodbe spomladi ne bodo ponovile in da bomo zdravi.

Rems tr

Kljub slabšim izidom v jesenskem delu sezone imate popolno zaupanje vodstva kluba. V takšnih razmerah je zagotovo lažje delati?
Zagotovo. Uprava kluba ima določen načrt in videla je smisel v tem, da nadaljujemo skupno zgodbo. Izjemno sem zadovoljen, da se je to zgodilo. Zavedam pa se, da še kako velja razmišljanje enega od trenerjev, ki je nekoč dejal, da imamo trenerji vedno spakirane kovčke. To je del našega posla, vendar prepričan sem, da so se v Nogometnem klubu Domžale dobro odločili.

Glavni cilj sezone ostaja uvrstitev v evropske pokale. Trenutno za drugim in tretjim mestom zaostajate devet točk. Ali je v spomladanskih 15-tih kolih to razliko možno nadoknaditi?
Zagotovo je Evropa dosegljiva. Za trenutni položaj na lestvici smo si sami krivi in sami smo si naložili breme na ramena. Od prvega kola pomladi bomo morali nabirati točke. Kvaliteto za zmagovanje v nizu zagotovo imamo. Ne nazadnje to že dve leti dokazujemo. Po manjšem padcu po dveh naslovih državnega prvaka, smo Domžale vrnili v vrh slovenskega nogometa. Upam, da bomo na koncu letošnjega prvenstva ponovno zadovoljni.

Birjukov mu1

Pred nami je januarski prestopni rok. Kakšne so vaše želje?
Želje so povezane predvsem z zdravjem ekipe in da se ne ponovi jesenski del prvenstva. Povsem razumljivo je, da imam določene želje glede kadra, vendar moramo v obzir vzeti finančno stanje kluba. Tudi situacija v Sloveniji nasploh ni dobra in primerno temu se bomo poizkušali okrepiti. Moji želji sta napadalec in branilec. Obstaja pa tudi možnost, da kateri od igralcev odide. Veliko je odvisno od tega, kaj je na tržišču in kakšne so naše finančne zmožnosti. Tudi če nam ne bo uspelo pripeljati novih igralcev, sem prepričan, da imamo dovolj dober kader, da pridemo v Evropi, seveda ob pogoju, da bomo zdravi.

Kako bodo potekale priprave?
Začeli bomo 16. januarja prihodnje leto in prve tri tedne vadili v domačem okolju. Četrtega februarja gremo v Savudrijo, kjer bomo ostali deset dni. Za nekaj dni se vrnemo domov, potem pa gremo za sedem dni še v Novigrad. Vrnemo se teden dni pred začetkom prvenstva.

ekipa tr

Za konec še vaše novoletne želje?
Vsem zaposlenim v klubu, igralcem in našim navijačem želim veliko zdravja in sreče. Glede ekipe pa si želim predvsem veliko, veliko zdravja.

Tekst: Grega Krmavnar
Foto: Lado Vavpetič

esadmulalic logo    Joma  ELPro

 Logo hitD ToursAS DomžaleMG instalaterstvoTG LOGO BREZ OZADJAMetal profilAvtomehanika KvederOrbim KamnikSalomonLavacoNemecIzolacije PevecvalinanovProairDare Kos s.p.SPC ŠkerjanecGM Jagodiclogoaslani tus logobmcound  chio logo jpg RGB