FacebookTwitterYoutubeInstagram
Spletni portal za funkcionalnost strani uporablja piškotke. Z nadaljevanjem obiska strani soglašaš z njihovo uporabo.

Začetek priprav, prvi novinec Jaha Ihbeisheh

Člansko moštvo Nogometnega kluba Domžale je v ponedeljek, 16. januarja ob 10. uri, začelo s pripravami na spomladanski del sezone. Trener Darko Birjukov je s svojimi sodelavci na treningu vodil 32 igralcev, ki so na igrišču z umetno travo v Športnem parku v Domžalah vadili dobro uro. Slovenskim pokalnim prvakom se je ob šestih članih mladinske selekcije na treningu pridružil tudi prvi novinec, 25-letni Jaka Ihbeisheh, ki je v jesenskem delu prvenstva branil barve velenjskega Rudarja.

ekipa tr4

Domžalčane je na prvi trening pospremilo sončno in izjemno hladno vreme, saj je termometer kazal kar pet stopinj Celzija pod ničlo: ''Dokler ne bo snega bo že šlo. Največjo težavo nam bodo predstavljala igrišča, ampak na srečo imamo umetno travo, tako da nam ne bo potrebno vaditi na zamrznjenih površinah. Na nizke temperature se bomo pa že privadili,'' je z nasmeškom na obrazu o vremenu povedal izkušeni Damir Pekič, ki je dan pred začetkom priprav slavil svoj 33. rojstni dan: ''Ne spomnim se po kolikih letih mi je ponovno uspelo, da  sem bil za svoj rojstni dan doma. Dopust, ki ni nikoli predolg, se je tako zaključil zares prijetno. Med odmorom je bilo lepo nekaj več časa preživeti z družino, vendar sem kljub temu hitro začel pogrešati vsakodnevno delo. Prepričan sem, da smo si vsi uspeli sprazniti glave in na priprave priti s čistimi mislimi. Z današnjim dnem gremo že veselo na delo.'' Zimske priprave predstavljajo najtežji del celotnega nogometnega koledarskega leta: ''Zagotovo priprave niso prijetne in veliko lepše je, ko so na sporedu tekme. Kljub temu se zavedamo, da je to osnova, brez katere ne gre. Za nas, starejše so priprave že postale določena rutina, vendar jih moramo kljub temu opraviti maksimalno resno. To je osnova vsega,'' se pomembnosti sedemtedenskega ''mučenja'' zaveda strelec 102. golov v najmočnejši slovenski ligi.

trening5

Tako kot Pekič, oče dveh otrok, je mesec dni odmora dodobra izkoristil tudi vratar Nejc Vidmar, ki pa ima od svojega starejšega kolega povsem drugačne prioritete: ''Dopust je prišel zelo prav. Izkoristil sem ga v največji možni meri, saj sem odpotoval čez Atlantik. S punco sva že dolgo načrtovala izlet v Združene države Amerike in ni nama žal, da sva odšla čez lužo. Maksimalno sva uživala, bilo je super, a vse lepo po navadi hitro mine, tako da gremo sedaj že novim izzivom naproti. Jeseni nam ni šlo, spomladi pa bi nam moralo iti po načrtih. Upam, da nas bodo poškodbe pustile pri miru in da bomo v celoti pokazali, kaj zmoremo,'' je odločno dejal 22-letni čuvaj mreže, ki bo v pripravljalnem obdobju večino časa vadil pod vodstvom trenerja vratarjev Filipa Filipovskega: ''Vsi smo profesionalci in treninge moramo opraviti na najvišji možni ravni. Sam jih sprejemam kot del našega posla in uživam v njih, saj vem, da so težki treningi nujni za dobre predstave med sezono.''

Radovanovic tr

Trener Darko Birjukov bo svoje varovance preizkusil na enajstih prijateljskih tekmah. Prve tri ali celo štiri bodo na sporedu še pred odhodom na osrednji del priprav na Hrvaško (4.2. – 15.2. Savudrija in 19.2. – 26.2. Novigrad): ''Dopust je bil dobrodošel, čeprav je bil morda kar nekoliko predolg. Zadnji teden mi je bilo že nekoliko dolgčas, vendar sedaj se je vendarle začelo zares in pred nami je sedem tednov priprav. Upam, da bomo zdravi in čim bolje pripravljeni pričakali nadaljevanje sezone, ki ne bo lahko. Sami smo si na ramena naložili težko breme in od fantov pričakujem maksimalno profesionalnost. V spomladanskem delu pričakujem Domžale ponovno v vrhu slovenskega nogometa,'' odločno napoveduje 48-letni domžalski strateg, ki je že prvi dan preveril, v kakšnem stanju so se fantje vrnili z dopusta: ''Moram priznati, da sem zadovoljen s stanjem igralcev na prvi dan priprav. Nekateri so celo izgubili na teži, drugi so ostali na istem, tretji pa so malce pridobili, toda v mejah, ki so sprejemljive. S tem področjem sem zadovoljen, ostalo pa bomo videli skozi prve treninge. Prepričan sem, da bo vse potekalo tako kot mora.'' Domžalčani bodo v spomladanskem delu sezone naskakovali uvrstitev v evropske pokale: ''Ambicije kluba, mene in tudi mojega strokovnega vodstva so, da gremo od prvega dne s polno paro. Že na začetku prvenstva nas čakajo težke tekme. Cilj ostaja Evropa in prepričan sem, da smo sposobni in da imamo kvaliteto, da ga tudi dosežemo. Še enkrat ponavljam, Domžale bodo ponovno v vrhu slovenskega nogometa,'' je za konec še pristavil Birjukov.

Filipovski in orazem

Na prvem treningu v letu 2012 se je dvakratnim državnim prvakom pridružil tudi prvi novinec. Jaka Ihbeisheh, ki  velja za vsestranskega igralca in je v prvi slovenski ligi že branil barve ljubljanskega Factorja, ajdovskega Primorja in velenjskega Rudarja, je z Nogometnim klubom Domžale podpisal dveletno pogodbo. V svoji karieri je zaigral na 41 prvoligaških tekmah, na katerih je dosegel šest golov. Na drugi strani pa je zmagovalce Superpokala zapustil 20-letni napadalec Jernej Smukavec: ''Jernej je zaprosil za sporazumno prekinitev pogodbe, ker ni bil zadovoljen s svojim statusom v Domžalah. Njegovi želji smo ugodili, tako da ima v zimskem prestopnem roku proste roke,'' je pojasnil športni direktor Matej Oražem, ki ima v zadnjih dneh polne roke dela. Več kadrovskih novosti bo znano že jutri, ko bomo objavili nekoliko daljši pogovor s prvim kadrovikom kluba. Znana pa bo tudi večina podrobnosti pripravljalnega obdobja, vključno s prijateljskimi tekmami.

Tekst: Grega Krmavnar
Foto: Lado Vavpetič in Grega Krmavnar

esadmulalic logo    Joma  ELPro

 Logo hitD ToursAS DomžaleMG instalaterstvoTG LOGO BREZ OZADJAMetal profilAvtomehanika KvederOrbim KamnikSalomonLavacoNemecIzolacije PevecvalinanovProairDare Kos s.p.SPC ŠkerjanecGM Jagodiclogoaslani tus logobmcound  chio logo jpg RGB