FacebookTwitterYoutubeInstagram
Spletni portal za funkcionalnost strani uporablja piškotke. Z nadaljevanjem obiska strani soglašaš z njihovo uporabo.

Statistični pregled jeseni - 2. del

Natanko dva tedna nas še ločita do prvega skupnega treninga domžalskih nogometašev v novem koledarskem letu. V času dotlej se rumeni sicer že pripravljajo po individualnih programih, s pomočjo katerih bodo na začetek priprav že prišli v zelo dobri kondicijski pripravljenosti. Prav slednja je eden najtrdnejših temeljev za dobre predstave na zelenici, kjer so rumeni v jesenskem delu poskrbeli za kar nekaj zanimivih statistično-analitičnih dosežkov. 

nkd 12 veselje

Kot smo že zapisali v prvem delu statističnega pregleda jesenskega dela, so rumeni v prvi polovici sezone doslej dosegli 35 zadetkov in jih prejeli 28. V povprečju to znaša 1,84 doseženega zadetka na tekmo in 1,47 prejetega zadetka na tekmo. Samo trikrat v tej sezoni domžalski nogometaši niso uspeli zadeti (v gosteh proti Gorici, Celju in Aluminiju), na drugi strani so nedotaknjeno mrežo ohranili na štirih dvobojih (doma proti Krškemu, v gosteh proti Celju, Aluminiju in Krškemu). Če to primerjamo z lansko sezono, smo v enakem obdobju (torej po devetnajstih obračunih) dosegli dva zadetka več (37) in jih prejeli enajst manj (17). Tedaj smo imeli na kontu 34 točk, po dosedanjih devetnajstih kolih pa smo v tej sezoni jih vknjižili 27. 

Statistika prvoligaške sezone: 

NK Domžale Skupno število v sezoni Povprečje na tekmo:
Število doseženih zadetkov: 35 1,84
Število prejetih zadetkov: 28 1,47
Število strelov v okvir vrat: 95 5
Število strelov mimo gola: 92 4,84
Število prejetih strelov v okvir vrat: 79 4,16
Posest žoge   51,32 %

Največ, kar deset oziroma 28,6 % vseh zadetkov, so varovanci trenerja Simona Rožmana dosegli v obdobju med 76. in 90. minuto tekem. V tem času so bili žal najuspešnejši tudi njihovi tekmeci, ki so v končnicah prvoligaških dvobojev v našo mrežo poslali kar enajst žog, kar znaša visokih 39 % vseh prejetih zadetkov. Ta podatek vsaj v določeni meri sovpada z dejstvom, da so Domžalčani na dosedanjih devetnajstih tekmah prejeli kar sedem rdečih kartonov, kar je največ med vsemi prvoligaškimi moštvi. Na drugem mestu se nahajajo Krčani (5 rdečih kartonov), sledita Maribor in Aluminij (oba po 3). Številčni deficit, ki je bil posledica izključitev, je pogosto vplival tudi na odstotek posesti žoge. Denimo proti Muri, ko sta bila izključena kar dva Domžalčana, so imeli rumeni žogo v svojih nogah le 32 % igralnega časa.

jesen

Domžalčani so sicer v jesenskem delu tezo, da pod vodstvom najmlajšega prvoligaškega trenerja kažejo izredno dinamične, tekaško bogate in atraktivne predstave, potrdili tudi s številkami. Pogosto so se lahko nekateri posamezniki pohvalili z izjemnimi rezultati najvišje dosežene hitrosti in količine pretečenih kilometrov, ki bi jih tudi na najvišjem nivoju uvrščale med najboljše. Dario Melnjak je denimo na tekmi s Širokim Brijegom dosegel končno hitrost kar 33,79 km/h, kar bi bila četrta najvišja končna hitrost na zadnjem svetovnem prvenstvu v Rusiji, kjer so hitreje tekli le Cristiano Ronaldo (34 km/h), Ante Rebic (34 km/h) in Luis Advíncula (33,8 km/h). 

Najvišje končne hitrosti v sezoni:

Igralec (tekma) Najvišja hitrost
Dario Melnjak (QUEL: Široki Brijeg - Domžale 2:2) 33,79 km/h
Tilen Klemenčič (12. kolo: Domžale - Mura 2:2) 33,63 km/h
Gregor Sikošek (10. kolo: Krško - Domžale 0:4) 33,48 km/h
Dejan Lazarević (13. kolo: Aluminij - Domžale 0:0) 33,44 km/h
Tilen Klemenčič (Pokal: Maribor - Domžale 1:0) 33,38 km/h
Dario Melnjak (14: kolo: Domžale - Gorica 3:1 33,05 km/h
Gregor Sikošek (8. kolo: Domžale - Triglav 1:2) 33,01 km/h

Prav Melnjak je najvišje tudi na lestvici igralcev, ki so na posamezni tekmi pretekli največ. Na pokalnem dvoboju z Mariborom je tekmo končal pri 12,7 kilometrih, nekaj manj je na zadnji jesenski tekmi pretekel Matej Podlogar (12,64 km). Je pa v celoti gledano v tem segmentu najbolj izstopal 19-letni Adam Gnezda Čerin, ki je na kar osmih izmed devetnajstih ligaških tekem presegel mejnik dvanajstih kilometrov. 

Največ pretečenih kilometrov na posamezni tekmi v sezoni:

Igralec (tekma) Količina
Dario Melnjak (Pokal: Maribor - Domžale 1:0) 12,70 km
Matej Podlogar (19. kolo: Domžale - Krško 2:1) 12,64 km
Adam Gnezda Čerin (18. kolo: Domžale - Maribor 1:2) 12,60 km
Adam Gnezda Čerin (QUEL: Domžale - Široki 1:1) 12,56 km
Adam Gnezda Čerin (10. kolo: Krško - Domžale 0:4) 12,48 km
Adam Gnezda Čerin (1. kolo: Domžale - Krško 2:0) 12,45 km
Adam Gnezda Čerin (Pokal: Maribor - Domžale 1:0) 12,42 km
Zeni Husmani (QUEL: Domžale - Široki 1:1) 12,40 km

Najbolj relevanten podatek o tempu igre predstavlja povprečna hitrost posameznega igralca znotraj celotne odigrane tekme. Vanjo je vračunana celotna "aktivnost" nogometaša v obdobju, ki ga je preživel na zelenici, torej tudi mirovanje ob prekinitvah, hoja, rahel tek ali maksimalen šprint. Tudi v tem segmentu so bili najboljši Adam Gnezda Čerin, Matej Podlogar in Dario Melnjak, šesti dosežek sezone pa je uspel Matiji Romu. Naj dodamo, da so v izračun vključeni samo nogometaši, ki so na posamezni tekmi odigrali vsaj 45 minut. 

Povprečna hitrost znotraj celotne odigrane tekme: 

Igralec (tekma) Povprečna hitrost
Adam Gnezda Čerin (10. kolo: Krško - Domžale 0:4 7,98 km/h
Matej Podlogar (18. kolo: Domžale - Maribor 1:2) 7,97 km/h
Adam Gnezda Čerin (18. kolo: Domžale - Maribor 1:2) 7,93 km/h
Dario Melnjak (Pokal: Maribor - Domžale 1:0) 7,92 km/h
Matej Podlogar (19. kolo: Domžale - Krško 2:1) 7,87 km/h
Matija Rom (19. kolo: Domžale - Krško 2:1) 7,86 km/h

Pripravil: Alen Obrez

esadmulalic logo    Joma  ELPro

 Logo hitD ToursAS DomžaleMG instalaterstvoTG LOGO BREZ OZADJAMetal profilAvtomehanika KvederOrbim KamnikSalomonLavacoNemecIzolacije PevecvalinanovProairDare Kos s.p.SPC ŠkerjanecGM Jagodiclogoaslani bmcound  chio logo jpg RGB