FacebookTwitterYoutubeInstagram
Spletni portal za funkcionalnost strani uporablja piškotke. Z nadaljevanjem obiska strani soglašaš z njihovo uporabo.

V Akademiji smo pripravili druženje z Daliborjem Stevanovićem

V sklopu Akademije NK Domžale, v kateri čez leto biva okrog petindvajset mladih nogometašev, redno skrbimo tudi za ob-nogometne dejavnosti. Poskrbljeno je za njihovo šolanje, na voljo jim je skupina športnih pedagogov in koordinatorjev, med sezono pa zanje pripravljamo tudi različna izobraževanja. V duhu tega smo včeraj gostili nekdanjega domžalskega nogometaša in nekdaj tudi člana slovenske nogometne reprezentance Daliborja Stevanovića, ki je zbranim predstavil svojo zgodbo, jim namenil precej koristnih nasvetov in nasploh z njimi preživel popoldne, v katerem so se lahko obetavni fantje veliko naučili.

46939406 401159567092593 6263146753860567040 n

Lepo se je vrniti v Domžale, tukaj sem odraščal, tu sem se tudi nogometno izobrazil. Doma je vedno najlepše, saj vidiš starše, družino, prijatelje in ljudi, s katerimi si odraščal. Domžale so prav tako tudi moj klub, v katerega sem se vedno rad vračal“ je pogovor načel nekdanji slovenski nogometaš, ki je svojo nogometno pot začel v našem mladinskem pogonu, kjer je nastopal med šestim in devetim letom starosti. Sledila je selitev v Olimpijo, a si je kmalu znova nadel domžalski dres. Pri sedemnajstih je podpisal prvo profesionalno pogodbo z Domžalami, odtlej je šla njegova pot samo še strmo navzgor. Debi v članskem moštvu, odlične igre v rumenem dresu, znamenita tekma s Stuttgartom … Skratka, številni lepi spomini, ki jih je pisal v rumeni družini. 

Ko smo ga povprašali, kaj ga je v času prehoda na članski nivo najbolj presenetilo, je kot iz topa izstrelil: “Obveznosti, ki smo jih mlajši imeli do starejših soigralcev. Nenehno sem moral ostalim nogometašem čistiti nogometne čevlje. Ko so oni že bili doma, sem bil jaz šele pri polovici opravljenega (smeh). A niti nisem imel izbire, starejši so za to dobro poskrbeli.“ 

Že kot otroku mi je bil nogomet na prvem mestu, poleg šole, seveda. Ko odraščaš, gledaš tekme lige prvakov, španske lige, svetovnih in evropskih prvenstev, zbiraš sličice … Vse se je vrtelo okrog nogometne žoge. Nato pridejo najpomembnejša leta in čas, ko preideš v srednjo šolo. Takrat moraš imeti okrog sebe ljudi, ki te znajo usmerjati. A tudi sam si moraš zastaviti cilje in jim slediti, ne glede na vse okoliščine. Pot je težka, ni lahko preiti v članski nivo. Treba je res garati, živeti športno in slediti svojim ciljem. Uspeh ni nikomur zagotovljen, dosežejo ga samo tisti, ki si to res želijo,“ je mladim nogometašem dejal Stevanović. 

47191425 344697352746737 5257457771837652992 n

Z odličnimi igrami je priljubljeni Dado, ki je kasneje nastopal še na Nizozemskem, Poljskem, Hrvaškem, v Izraelu, Rusiji, Ukrajini in Švici, že zelo hitro vzbudil pozornost številnih evropskih nogometnih velikanov. Ponudb je bilo precej, sam se je odločil za odhod v elitno špansko ligo, kar je bil tedaj izredno odmeven prestop, ki še danes velja za enega največjih v zgodovini slovenskega nogometa. “Bilo je ogromno pritiska, vsi so govorili o mojem prestopu. Ni bilo navade, da igralci v tistem obdobju iz Slovenije odhajajo v močnejše lige, sploh v katero izmed petih najboljših. Mislim, da sem bil celo prvi. V tistem času so me povezovali s številnimi klubi, okrog mene je bilo nešteto agentov, a sem na drugi strani znal pravilno reagirati. Tudi zavoljo pomoči kluba, na čelu s predsednikom Stanetom Oražmom, ki me je znal usmerjato. Prve ponudbe, ki je prišla na naš naslov, nisem sprejel, ponudba Sociedada je bila šele četrta ali peta. Ni se mi mudilo, želel sem se predvsem pravilno odločiti. 

Kako je v tistem času dojemal, kaj mu je s prestopom uspelo? “Prvih šest mesecev preprosto nisem vedel, kaj se dogaja okrog mene (smeh). Vse se je odvijalo tako hitro, ogromno je bilo tekem, v tem času nastopaš proti Realu, Barceloni, meriš se z največjimi mojstri nogometa. Za mano je prišlo šele po kakšnih petih, šestih mesecih, ko sem pravzaprav dobro začel dojemati, kje sem (smeh).“

Zelo dober začetek nove zgodbe v Španiji mu je nato na žalost prekinila neugodna poškodba ahilove tetive, zaradi katere je bil odsoten dobrih sedem mesecev. “Imel sem veliko smolo, a takšnih stvari ne gre predvideti. Ko si poškodovan, je pomembno, da imaš v glavi še vedno svoj cilj, za katerega vseskozi garaš. Če pri sebi nisi prepričan, da se boš vrnil in da boš vse podredil vrnitvi, ti to ne bo uspelo. Mentalno moraš biti močan, nasploh je to zelo pomembno za vsako igranje v tujini. Da si zrel in močan, da veš, kaj želiš - to je prvi predpogoj, ki bi ga položil na srce vsem vam mladim nogometašem.“

Pri petnajstih sem imel ponudbo Genove, a me oče ni pustil. Rekel je, da moram končati šolo in šele potem bom lahko razmišljal o odhodu. Imel je prav, to je bila super odločitev. Tujina je zelo kruta, profesionalizem se tam pokaže v največji meri. Klubi, ki privabljajo mladoletne nogometaše, imajo vsako leto po sto takšnih igralcev. Prihajajo iz celega sveta, vsi so veliki potenciali, a na koncu uspe le redkim. Konkurenca je sicer zdrava, a tu je enormna,“ je na vprašanje, če je kdaj želel oditi že kot mladoleten nogometaš, odgovoril nekdanji slovenski reprezentant in nato nadaljeval: 

V Sloveniji imamo veliko kakovosti, da se lahko fantje dokažejo na domačih tleh. Prva liga je pravšnji poligon za to. Nikomur se ne rabi muditi, bolje, da ti fantje ostanejo tu, se dokažejo v prvoligaški konkurenci, pridobijo prepotrebne izkušnje, se mentalno izoblikujejo in se nato prebijejo v tujino. Pomemben vidik je tudi šola, ki ti da izobrazbo in življenjsko širino. To so stvari, ki jih ne gre zapostavljati. Lepo se sliši, da nekdo pri petnajstih odide v tujino, a tam resnično ni lahko uspeti.“

47028363 272854010099971 66597453654130688 n

Skoraj uro in pol dolgo druženje je postreglo še s številnimi drugimi temami, tako da so se lahko mladi domžalski nogometaši nedvomno veliko naučili od danes 34-letnega Stevanovića.

“Bilo je zelo zanimivo, prejeli smo veliko koristnih nasvetov. Lepo je bilo poslušati o njegovih izkušnjah in dogodivščinah v času igranja v tujini. Prav tako nam je predstavil določene pasti, ki prežijo na mlade nogometaše, izrazil je vidike, ki so zelo pomembni v fazi razvoja. Skratka, bilo je res poučno,“ je dejal član kadetske ekipe Jošt Pišek.

“Najbolj zanimiv se mi je zdel njegov nasvet, da se je bolje najprej dokazati v Sloveniji in šele nato oditi v tujino. Imel je odlično kariero, v tem času pa je nedvomno pridobil veliko koristnih izkušenj. Vesel sem, da jih je predal nam mlajšim nogometašem, ki stopamo po poti, na kateri je nekoč bil tudi sam. Verjamem, da smo vsi veliko odnesli od tega predavanja,“ se je s svojim soigralcem strinjal Tomaž Kepic, prav tako član kadetske zasedbe.

Besedilo: Alen Obrez

esadmulalic logo    Joma  ELPro

 Logo hitD ToursAS DomžaleMG instalaterstvoTG LOGO BREZ OZADJAMetal profilAvtomehanika KvederOrbim KamnikSalomonLavacoNemecIzolacije PevecvalinanovProairDare Kos s.p.SPC ŠkerjanecGM Jagodiclogoaslani bmcound  chio logo jpg RGB