FacebookTwitterGoogle BookmarksLinkedinYoutubeInstagram
Spletni portal za funkcionalnost strani uporablja piškotke. Z nadaljevanjem obiska strani soglašaš z njihovo uporabo.

Intervju s športnim direktorjem Matejem Oražmom

Vse je pripravljeno na ponedeljkov začetek nove sezone. Analize minulega obdobja so opravljene, na podlagi tega je zastavljen tudi načrt dela za prihajajoče pripravljalno obdobje. V teh dneh, ko so nogometaši še na zasluženem dopustu, je vodstvo kluba vršilo vse potrebne aktivnosti pred novo sezono. Pred ponedeljkovim uvodnim zborom članskega moštva je aktualno stanje v klubu predstavil športni direktor Matej Oražem, ki se je ozrl tudi na končano sezono ter na cilje v prihodnjem letu.

20157967 10212544429273201 2159006839095719078 o

Odlični, pravzaprav zgodovinsko uspešni nastopi v Evropi, tretje mesto v Prvi ligi, vseskozi pa je moštvo krasila tudi učinkovita in napadalna igra. To so tisti ključni poudarki pravkar končane sezone. Kako bi jo ocenili?

Za nami je izjemna sezona, ena najboljših v naši zgodovini. Osvojili smo tretje mesto, ob tem dosegli tudi zgodovinskih 79 zadetkov, kar je zagotovo zelo pozitiven podatek, ki marsikaj pove o načinu naše igre. Zelo dobro smo odigrali spomladanski del, v katerem smo bili dejansko najboljše moštvo lige. Za kaj več bi potrebovali kakšen spodrsljaj manj v jesenskem delu, ob tem pa je treba poudariti tudi konstantnost obeh moštev, ki sta končali pred nami. Mirno lahko rečemo, da smo prvaki v svoji ligi, kjer smo tekmece ugnali s kar 23 točkami prednostmi. Finančno, organizacijsko, kot tudi v smislu medijske podpore in sodniškega tretmaja smo v rangu ostalih klubov, z Mariborom in Olimpijo se namreč težje primerjamo. Oba imata določene prednosti, ki se jih ne da spregledati. Treba je biti precej boljši, da si na koncu lahko pred njima. Velika prednost pred ostalimi, hkrati pa tudi dejstvo, da smo po vsebinski plati blizu obema najboljšima, nas navdaja z optimizmom in željo, da prikazano še nadgradimo.

Z velikim veseljem se oziramo tudi na evropsko zgodbo, o kateri nima smisla izgubljati besed. Izločili smo Floro, Valur, Freiburg, na koncu niti nismo bili tako daleč od senzacije proti Marseillu. Res lepi spomini, a hkrati tudi motivacija za prihodnje delo.

Cilji kluba so že vseskozi večplastni, a temelj dela vseeno ostaja razvoj mladih nogometašev. Veliko priložnosti so dobili domači fantje Adam Gnezda Čerin, Matija Rom in Žan Žužek, s svojimi igrami so denimo nase opozorili še Tilen Klemenčič, Shamar Nicholson, Rubin Hebaj, navsezadnje tudi Nermin Hodžić in Lovro Bizjak. Kako ste zadovoljni s tem segmentom dela? 

Lahko rečem, da smo skoraj v popolnosti uresničili zastavljene cilje. Vsekakor bi si želeli, da bi lahko vključevali še večje število domačih fantov, a ob višanju kriterijev in napredka kluba to postaja vse težje. Zaradi tega smo veliko energije in časa namenili še dodatnemu delu z nogometaši iz Mladinskega nogometnega centra. Prepričan sem, da nam bo tudi zavoljo tega kmalu uspelo lansirati kar nekaj fantov, prej omenjeni pa se bodo kmalu utrdili kot eni najboljših nogometašev v ligi. Vse to gre z roko v roki z našo strategijo, posledično pa bomo lahko na podlagi tega še naprej pozitivno poslovali in nadaljevali organsko ter trajnostno rast našega kluba. 

nkd 14

Že med sezono je za domžalske nogometaše vladalo veliko zanimanje, a je moštvo zapustil le Jure Balkovec. Se v prihajajočem prestopnem roku obetajo kakšni odhodi?

Vsekakor bo do njih prišlo, a je naša želja, da ostanemo v nespremenjeni podobi za evropske obračune. Kasneje je seveda normalno, da določene nogometaše lansiramo v močnejše klube, s čimer bomo lahko pokrili stroške in nadaljevali z razvojem kluba. Če želimo, da obstanemo v takšni obliki in na tem nivoju, je to edina pot. V zadnjih sezonah se je izkazala za rezultatsko in poslovno uspešno, saj lahko na ta način vsako leto naredimo korak naprej. Sčasoma bo to dovolj tudi za višje rezultate. 

Na drugi strani je razumljivo tudi vprašanje o prihodih. Lahko na ponedeljkovem zboru že pričakujemo nove obraze?

Nekaj fantov se nam bo pridružilo, a jih bomo seveda še preizkusili. Pomembno je, da novinci izpolnjujejo standarde, ki smo jih v zadnjih dveh sezonah precej zvišali. Na slovenskem prostoru je trenutno malo igralcev, ki bi bili dostopni in hkrati toliko kakovostni, da bi naši igri dali novo dimenzijo. To pomeni, da bomo najbrž določene okrepitve morali iskati na tujem. Moramo biti dobro pripravljeni na situacije, ko bodo določeni fantje, ki so prerasli naše okolje, odšli drugam. Če bomo imeli ustrezne menjave, kot tudi dovolj globine v moštvu, lahko lažje računamo na kakšen spodrsljaj manj v uvodu sezone, s čimer bomo tudi lažje konkurenčni. 

Zagotovo bodo s člansko zasedbo trenirali tudi nekateri obetavni mladinci, ki so v tej sezoni osvojili pokalni naslov, v prvenstvu pa končali kot drugi. Njihov uspeh so dopolnili kadeti, ki so prav tako končali tik pod vrhom, uspešno so nastopale tudi ostale selekcije. Kako ste zadovoljni z delom Mladinskega nogometnega centra? 

Za razliko od prejšnjih let smo v zadnjem obdobju fokus dali predvsem individualnemu razvoju igralcev. Vso vsebino smo posvetili temu. Morda so bili nekateri rezultati malce slabši, kot bi lahko bili glede na kakovost naših mladih nogometašev, a je pomembneje, da so in bodo ti fantje hitreje pripravljeni na prehod iz mladinskega staža v člane. Adam Gnezda Čerin je denimo v tej sezoni že imel opaznejšo vlogo pri članski zasedbi, vseskozi sta bila zraven tudi Blaž Urh in Denis Tubić. Podobno je bilo tudi pri mladinski ekipi, kjer so glavno breme že nosili tudi nekateri nogometaši, ki bi sicer še lahko igrali tudi za kadetsko moštvo.

Tudi v tej sezoni bomo velik del pozornosti namenili vključevanju teh mladih fantov v člansko moštvo. Nekateri bodo zraven že od začetka, spet drugi bodo vključeni postopoma. Uporabljamo ogromno prijemov, da jim pomagamo na poti do uveljavitve. Napredek je viden, tako da bomo temu posvetili še več pozornosti in resursov. 

nkd 23 gnezdacerin

Pred moštvom so enomesečne priprave, nato sledi novo evropsko poglavje. Letos bo naloga z uvedbo novega sistema kvalifikacij še zahtevnejša, zato se lahko že v drugem krogu kvalifikacij pomerite z nekaterimi evropskimi velikani kot so Sevilla, Atalanta, Bordeaux, Leipzig … S kakšnimi cilji se podajate v kvalifikacije za evropsko ligo? 

Želja je vsaj šest tekem, a bo potrebno imeti nekaj sreče pri žrebu. Spremembe, ki jih je uvedla UEFA, so neprijazne do klubov našega ranga. V prvem krogu smo nosilci, tako da bo cilj nedvomno napredovanje v drugega, kjer pa nam lahko žreb že nameni precej evropskih velikanov, hkrati pa tudi moštva, ki razpolagajo z izredno visokimi proračuni in so vsaj na papirju močnejša od nas. A smo že dokazali, da se lahko kosamo z vsako ekipo, ne glede na rang, proračun in njen kader. Izločili smo Freiburg, odlično smo se merili z Marseillom in West Hamom, proti katerima nismo bili daleč od senzacije. To nas navdaja z optimizmom, tako da bomo zagotovo v vsak kvalifikacijski dvoboj krenili pogumno in odločno. 

Kmalu zatem sledi začetek prvoligaškega tekmovanja. Glavni cilj je verjetno še naprej eno izmed mest, ki vodijo v Evropo?

Seveda. Nesmiselno bi bilo, da bi si postavili cilje, ki bi bili višji od realnih zmožnosti. Tekmeca, ki sta končala pred nami, imata približno štirikrat višji proračun. Veliko je tudi ostalih razlik, a na igrišču vseeno niso tako vidne. V določenih segmentih smo namreč lahko boljši od njiju, kar nas navdaja s ponosom in optimizmom, hkrati pa potrjuje, da smo na pravi poti.

20170817 3

Veliko energije vlagate tudi v infrastrukturne izzive, s katerimi se sooča klub ...

Res je, temu posvečamo veliko pozornosti. Pogoji za treniranje niso na želeni ravni, a žal tukaj nimamo veliko posluha s strani občine. Edina rešitev je, da se tega lotimo sami. A je to izredno zahtevno, potrebni so veliki finančni vložki, ki si jih ob našem poslovanju težko privoščimo. Iščemo načine, kako vse skupaj izboljšati, saj je trenažna infrastruktura izredno pomembna v procesu razvoja nogometašev. 

Hkrati upamo, da bi kmalu dobili tudi vzhodno tribuno s pripadajočim garderobnim kompleksom. Jasno je, da so pogoji evropske nogometne zveze vse bolj strogi, tako da nam UEFA ne bo v nedogled popuščala pri igranju na domačem stadionu. Že sedaj se moramo v tretjem in četrtem kolu seliti v Stožice, kar prinaša enormne stroške, ki so nepotrebni in nepovratni. Raje bi ta sredstva namenili razvoju mladih, ekipe in infrastrukture. Upamo, da se bodo temu posvetili tudi tisti, ki so zato odgovorni. 

Sami pa ste bili v zadnjem obdobju precej aktivni tudi izven okvirjev našega kluba, saj ste veliko pozornosti posvečali tudi problematikam, s katerimi se sooča slovenski šport. Na eni strani sodelujete v procesu urejanja pravnih, statusnih in davčnih položajev športnikov, zelo aktivni ste bili tudi v prizadevanjih, da bi se liberaliziral trg stavnic in iger na srečo.

Zelo sem razočaran nad dejstvom, da je bila novela zakona o igrah na srečo, s katerim bi prišlo do liberalizacije trga, dvakrat potrjena, a še vedno ni v veljavi. Državni svetniki, ki so izglasovali veto, ter dosedanji predsednik vlade dr. Miro Cerar, ki je imel veliko vlogo pri tem, da zakon ni bil potrjen, bi morali pred športniki, klubi in organizacijami prevzeti odgovornost. Razočaran sem tudi nad odzivom dela športne javnosti, ki na zadeve ne reagira, ali pa deluje v v skladu z lastnimi interesi.

Na drugi strani lahko predlog, ki smo ga pripravili s SPINS, prinese veliko dobrega za nogomet. Ureja status nogometašev, jim daje socialno varnost, hkrati pa ima številne koristi tudi za klube. Imamo veliko argumentov, tako da upamo, da nam bo Nogometna zveza Slovenije prisluhnila in da se to področje uredi na način, ki bo dober za vse deležnike. 

V vsakem primeru je potrebno, da se vsi, ki v športu delujemo, na politiko in državo obrnemo enotno in zahtevamo, da se športu posveti več pozornosti. Ne le takrat, ko se je potrebno fotografirati ob uspehih ali nekaj besed spregovoriti ob naslednjih volitvah, ampak tudi v vsebinskih pogledih in predvsem dejanjih. Le tako bomo lahko po več kot dvajsetih letih stagnacije naredili velik napredek v slovenskem športu.

Besedilo: Alen Obrez
Foto: Lado Vavpetič

esadmulalic logo  Tark  Joma  ELPro

 Logo hitD ToursAS DomžaleMG instalaterstvoTG LOGO BREZ OZADJAMetal profilAvtomehanika KvederOrbim KamnikSalomonLavacoNemecIzolacije PevecvalinanovProairDare Kos s.p.SPC ŠkerjanecGM Jagodiclogoaslani bmcound