FacebookTwitterGoogle BookmarksLinkedinYoutubeInstagram
Spletni portal za funkcionalnost strani uporablja piškotke. Z nadaljevanjem obiska strani soglašaš z njihovo uporabo.

Birjukov: Bistvo je prilagajanje na članski nogomet

S finalom pokala se je v sredo končala domača sezona v mladinski kategoriji. Domžalčani so jo še četrtič v zadnjih petih letih končali z osvojeno lovoriko. Na zadnji tekmi sezone so s 6:1 premagali Aluminij in se drugič v zgodovini veselili naslova mladinskega prvaka Slovenije. Po zahtevnem tekmovalnem letu, ki so ga rumeni v prvenstvu končali na drugem mestu, smo se pogovarjali s trenerjem Darkom Birjukovom, ki glasno poudarja, da je od doseženih rezultatov veliko pomembnejše nekaj povsem drugega.

Darko Birjukov

V finalu mladinskega pokala ste povsem nadigrali Aluminij. Vaša ekipa je kar letela po igrišču in na koncu zmagala z visokim izidom 6:1. Kako se trener počuti po takšni predstavi svojega moštva?
Občutki so seveda fenomenalni. Vsi smo bili kar nekoliko presenečeni nad igro naših fantov. Dominirali smo skozi celotno tekmo, vendar moram poudariti, da končni izid ne kaže realne razlike med obema ekipama. Aluminij ima zelo kakovostno ekipo, a ko smo mi na najvišji ravni, potem nas je težko zaustaviti, saj imajo fantje ogromno kvalitete. Na koncu so bili za pristop in trud nagrajeni. Odigrali smo vrhunsko tekmo in povsem zasluženo osvojili pokal.

Sezona je bila dolga in zelo zahtevna, predvsem v spomladanskem delu, ko je bil urnik tekem izjemno natrpan. Vse do zadnjega kroga ste bili v igri za naslov državnega prvaka, na koncu pa sta vam zmanjkali le dve točki. Kako bi ocenili celotno tekmovalno leto?
Za nami je težka sezona. V uvodnih sedmih tekmah smo doživeli pet porazov. Ti so bili posledica različnih okoliščin, a potem smo se pobrali in igralci so pokazali, da so iz pravega testa. Odigrali so izjemno sezono in na zadnjih 25 tekmah dosegli kar 23 zmag. Fenomenalna serija. Bolj kot rezultati nas veseli dejstvo, da ustvarjamo mlade igralce, ki so se sposobni kosati z zahtevami prve slovenske članske lige. Seveda imajo pri tem težave, vendar veliko manjše kot v preteklosti. To je naše poslanstvo in vesel sem, da so vedno bolje pripravljeni za ta velik preskok v svojih karierah. Prvi trener Simon Roman namenja priložnost mladim igralcem in ti fantje to tudi s pridom izkoriščajo. Adam Gnezda Čerin je odigral enajst tekem, Denis Tubič dve in Blaž Urh eno. To so velike stvari za te mlade fante. Malo je tako mladih igralcev, ki se lahko pohvalijo z igranjem v prvi ligi, še posebej za ekipo, ki se bori za vrh lestvice. To nas izjemno veseli.

Veselje

Ali je kljub temu prisotnega nekaj razočaranja, ker vam ni uspelo osvojiti naslova državnega prvaka?
Zagotovo smo razočarani, a po slabem začetku sezone je bilo težko pričakovati, da bomo uspeli nadoknaditi točkovni zaostanek. Nenazadnje nam je Maribor med sezono bežal že za 17 točk, kar je v mladinski ligi ogromno. Na koncu smo zaostali le za dve točki in žal mi je predvsem obeh porazov v spomladanskem delu prvenstva. Proti Celju smo bili dejansko boljši nasprotnik. Še bolj pa boli poraz v Mariboru, kjer smo izgubili z 0:3, a smo večino tekme odigrali na nasprotnikovi polovici, gole pa prejeli po treh protinapadih. Razočarani smo, vendar, če bi nam po sedmih tekmah kdo rekel, da se bo sezona tako razpletla, bi ga označil za norega. Seveda pa so rezultati le ena plat naše zgodbe. Pomembnejša je druga plat, ki govori o individualnem napredku igralcev in njihovem prilagajanju na članski nogomet. Klub bo imel veliko več koristi od tega kot od dobrih rezultatov v mlajših kategorijah. Na tem področju smo bili v letošnji sezoni nadvse uspešni.

V vaši ekipi sta večino sezone odigrala tudi dva fanta, ki bi lahko nastopala še za kadetsko ekipo. Zakaj ste se odločili, da se Tamar Svetlin (21 tekem v 1.SML) in Jošt Urbančič (22 tekem v 1. SML) predčasno preizkusita v mladinski ekipi?
V kadru imamo dva izjemno talentirana fanta, ki smo ju nemudoma priključili mladinski ekipi. Zavestno smo prevzeli tveganje in v uvodu sezone sta zagotovo potrebovala nekaj časa za prilagajanje na zahteve mladinske lige, ki je precej težja od kadetske. To je bil naš cilj, ki smo ga zagotovo dosegli. Če v tem trenutku igre teh dveh fantov primerjamo s tistimi iz začetka sezone, je razlika ogromna. To potrjuje tudi nastop slovenske reprezentance do 17 let na evropskem prvenstvu, kjer sta dosegla kar štiri od petih golov celotne ekipe. Pospešeno jih pripravljamo na članski nogomet in Jošt Urbančič se bo 11. junija že priključil pripravam naše prve ekipe. To je posledica načrtnega dela v mladinskem centru in prepričan sem, da bo v prihodnje še več takšnih fantov.

Tekst: Grega Krmavnar
Foto: Lado Vavpetič

esadmulalic logo  Tark  Joma  ELPro

 Logo hitD ToursAS DomžaleMG instalaterstvoTG LOGO BREZ OZADJAMetal profilAvtomehanika KvederOrbim KamnikSalomonLavacoNemecIzolacije PevecvalinanovProairDare Kos s.p.SPC ŠkerjanecGM Jagodiclogoaslani bmcound