FacebookTwitterGoogle BookmarksLinkedinYoutubeInstagram
Spletni portal za funkcionalnost strani uporablja piškotke. Z nadaljevanjem obiska strani soglašaš z njihovo uporabo.

Kondicijski trener Jan Košir o programu dela med zimskim premorom

Domžalski nogometaši v tem času uživajo v zasluženem premoru. Na prvem skupnem treningu se bodo znova zbrali 10. januarja prihodnje leto, a dotlej ne bodo povsem pozabili na nogomet, saj jim je strokovno vodstvo pripravilo individualne programe, s pomočjo katerih se bodo na dolge zimske priprave podali v čim boljši fizični pripravljenosti. O zastavljenem delu med zimskim premorom je spregovoril kondicijski trener Jan Košir.

Kako ste v tem premoru zastavili program dela za nogometaše?

Tudi tokrat smo za nogometaše pripravili individualne trenažne programe, ki jih bodo začeli izvajati po štirinajstih dneh od zadnjega skupnega treninga, trajali pa bodo do začetka priprav. Gre torej za dvotedenski mikro ciklus, ki bo temelj za nadaljnje delo. Zagotovo so nekateri nogometaši z delom začeli že prej, saj so izrazili željo, da premor izkoristijo za dodaten dvig pripravljenosti oziroma za saniranje starih mikro poškodb.

Kako bodo potekali ti treningi?

Treningi so namenjeni vzdrževanju osnovne moči in visoke vzdržljivosti, predvsem pa preventivi pred poškodbami. V osnovi so treningi pripravljeni po principu treninga moči v fitnesu in treninga vzdržljivosti. Opravijo jih lahko na prostem, če razmere seveda to omogočajo, lahko pa tudi v dvorani ali fitnesu. Poudarek je tudi na vajah stabilizacije in propriocepcije.

So treningi zastavljeni individualno ali gre za osnovo, ki velja za vso moštvo?

Treningi so delno prilagojeni posameznikom, vendar moramo razumeti, da zelo malenkostno, saj so te predpriprave namenjene predvsem razvoju repetitivne in osnovne moči ter tudi osnovne vzdržljivosti, ki je v osnovi za večino fantov enaka. Z nekaterimi fanti smo se tudi dodatno pogovorili in so tako dobili povsem individualne programe, ki so nekoliko kompleksnejši in zahtevnejši.

Čaka ekipo ob prihodu na prvi trening testiranje fizične pripravljenosti?

Letošnja novost je, da bomo celoten potek predpriprav spremljali pravzaprav dnevno. Igralci so po opravljenem treningu dolžni poslati kratko poročilo opravljenega treninga in sicer kar s pomočjo mobilne aplikacije, tako da bomo že v osnovi imeli določen vpogled v njihovo trenutno stanje. Seveda bomo takoj v pričetku priprav standardno opravili tako imenovan beep test in testiranje morfologije. S tem bomo dobili realen vpogled v njihovo stanje, kar nam bo omogočalo prilagoditi trenažni proces glede na trenutne sposobnosti vsakega posameznika.  

esadmulalic logo  Tark  Joma  ELPro

 Logo hitD ToursAS DomžaleMG instalaterstvoTG LOGO BREZ OZADJAMetal profilAvtomehanika KvederOrbim KamnikSalomonLavacoNemecIzolacije PevecVarovanje ValinaProairDare Kos s.p.SPC ŠkerjanecGM Jagodiclogoaslani bmc