FacebookTwitterGoogle BookmarksLinkedinYoutubeInstagram
Spletni portal za funkcionalnost strani uporablja piškotke. Z nadaljevanjem obiska strani soglašaš z njihovo uporabo.

INTERVJU: Simon Rožman o iztekajočem se letu

Glavni trener domžalskega moštva Simon Rožman je s svojo ekipo najožjih pomočnikov že sestavil načrt aktivnosti v prihajajočem pripravljalnem obdobju. Slednji bo zelo pomemben za uresničitev rezultatskih ciljev našega kluba, poudarja 34-letni strateg, ki se je v intervjuju dotaknil analize iztekajočega se leta, morebitnih sprememb v igralskem kadru in tudi želja za prihodnost.

10 rozman fl20170706

Kateri trenutki so vam v letu, ki se izteka, najbolj ostali v spominu?

Zagotovo prevladujejo spomini na osvojitev pokalne lovorike in vseh tekem na evropski sceni. Vsi ti trenutku so bili velika nagrada igralcem za vloženo, poplačana pa je bila tudi naša trma o drugačni filozofiji igre. Čustveno nepozabni pa so bili nedvomno tisti trenutki v garderobi pred finalno tekmo.

Omenili ste že pokalno slavje, ki je predstavljalo nekakšen uvod v evropsko zgodbo, ki se je odvila resnično nad pričakovanji celotne javnosti. Ste verjeli, da lahko dosežete tako veliko?

Celotna zgodba se je začela z odličnim delom v pripravljalnem obdobju, kjer smo imeli dovolj časa, da igralce dvignemo na višjo raven. Spomladanski del se rezultatsko ni začel po naših željah in hitro smo ugotovili, da je pokalno tekmovanje edina možnost za osvojitev lovorike, ki smo si jo močno želeli. V prvenstvu smo že imeli preveč zaostanka za vodilnima in hkrati dovolj prednosti, da smo si priigrali evropsko vozovnico. Pokalna lovorika nas je ponesla. Po kratkem premoru smo ohranili vse avtomatizme v igri in bili celotno poletje na zelo visoki ravni. Že pozimi smo si postavili visoke cilje v evropskem tekmovanju. Verjeli smo v igralce, ki so navduševali na igrišču, z okrepitvami pa smo pred sezono nedvomno dodali kvaliteto. Na evropskih tekmah smo pokazali dominantnost, dobro organizacijo in bili proti izjemnim ekipam odlični v polju. Vsi smo verjeli v še eno senzacijo.

Kako ste sami doživljali nastope v kvalifikacijah za evropsko ligo?

Veseli dejstvo, da smo bili proti dobrima ekipama Flore in Valurja, ki sta bila v polnem tekmovalnem ritmu, hkrati pa sta tudi osvojila naslove v svojih ligah, boljši nasprotnik in zmagali na vseh štirih tekmah. Proti Freiburgu smo pokazali, da se lahko z našim načinom igre kosamo tudi z veliko bogatejšimi nasprotniki. V mislih imam iniciativo v igri, napadalno usmerjenost in držanje kakovostnejšega nasprotnika daleč od našega gola. Enako smo se lotili tudi Marseilla in odigrali izjemno srečanje v Ljubljani, še vedno pa ostaja grenak priokus iz Francije, kjer bi lahko tekmo dobili v prvih dvajsetih minutah. Igralci so pokazali veliko kakovosti, za kar jim še enkrat iz srca čestitam.

20170817 rozman

V Evropo ste se podali z zasedbo, kjer se je ob standardnih igralcih vključilo veliko novincev, ki pa so hitro poosebili vaš način igre ...

Kljub vsemu smo potrebovali čas, je pa dejstvo, da je začetek kvalifikacij začela najboljša ekipa iz pretekle sezone. Vsi novinci so se pokazali kot odlični igralci in izjemne osebnosti, ob tem pa so se vsi hitro vklopili v sistem skozi poletno obdobje. Veliko smo rotirali, saj smo imeli peklenski ritem tekem in malo časa za trening. To je bila oteževalna okoliščina, zaradi katere so nekoliko trpeli rezultati v ligaškem tekmovanju.

Nepozabni rezultati, ki ste jih dosegli, so bili pospremljeni tudi z izjemno podporo rumene družine. So domžalski navijači dodali tisto piko na i?

Naši privrženci, ki so prepoznali naš slog igre, so se odlično odzvali na evropskih tekmah in pripravili lepo vzdušje. Za njihovo podporo se jim iz srca zahvaljujem. Ponosni smo, da smo v Stožicah krepko presegli rekord po obiskanosti domače tekme našega kluba. Vsem, ki so nam stali ob strani se iskreno zahvaljujemo in se njihove podpore nadejamo tudi v prihodnje. Nogomet se igra zanje in tega se dobro zavedamo.

Dobri evropski nastopi so prinesli tudi tri odmevne prestope. Jan Repas in Ivan Firer sta odšla v Francijo, Miha Blažič pa na Madžarsko. Kako težko je trenerju, ko izgubi tri tako pomembne nosilce?

V prvi vrsti je to eden izmed glavnih ciljev kluba. Z vsakim odhodom dobimo dokaz, da smo na pravi poti in da smo razvojna sredina, saj igralcem omogočamo korak naprej v svojih karierah. Veseli smo za igralce, pri katerih smo bili kamenček v mozaiku njihovega razvoja, vsem pa seveda želimo, da se njihov vzpon ne konča na naslednji stopnici. Vsi, ki delujejo v ekipnih športih, dobro vedo, kaj pomeni na novo vzpostavljanje ekipe, avtomatizmov in drugih funkcij po odhodih standardnih igralcev. Na to smo pripravljeni in vseskozi iščemo nove poti, kako skrajšati procese in spremeniti metodologijo vzpostavljanja nove ekipe, da bo le ta v najkrajšem možnem času na ravni, ki si jo želimo.

Že na novinarski konferenci ob koncu prestopnega roka ste poudarili, da bodo novinci potrebovali čas, kar se je tudi uresničilo. Po krajši seriji nekoliko slabših rezultatov ste se sedaj dobro uigrali in prvi del prvenstva zaključili s serijo štirih zaporednih zmag. Kako bi ocenili jesenski ligaški del?

Ko se stvari ponavljajo iz sezone v sezono, je lažje predvideti določene procese. V poletnem delu smo zaradi napornega ritma več možnosti ponudili našim mladim nogometašem, s tem pa dobili vpogled v njihove zmožnosti. Mlajši so dobro izkoristili svojo priložnost in pokazali, zakaj lahko v prihodnje na njih resno računamo. Po končani evropski sezoni smo zaradi fizične in psihološke utrujenosti pričakovali manjši padec v igri. V tem delu sem bil zadovoljen z našo podobo na igrišču, saj smo bili na večini tekem boljši nasprotnik, ni pa nas nagradilo v rezultatskem smislu. Oteževalne okoliščine so bile tudi prihod novih igralcev v valovih, težave s pridobivanjem certifikata za Agima Ibraimija, reprezentančne aktivnosti naših igralcev ... Po rezultatsko slabšem septembru smo znova začeli prikazovati dobre igre, tako da smo v zadnjih osmih tekmah zmagali kar sedemkrat. Bolj kot same zmage, ki smo si jih seveda zelo želeli, veseli način, na katerega smo si jih priigrali. V tem času se je oblikovala nova ekipa in vzpostavilo se je določeno ravnovesje v moštvu. Najbolj me veseli, da igralci uživajo v igri, da imajo izjemen motiv za delo in veliko vlagajo vase.

Vseskozi ste stremeli k svoji prepoznavni igri, kjer tekmecem ne puščate veliko prostora na igrišču, na drugi strani pa ste neprestano nevarni za nasprotnikov gol. Dosegli ste največ zadetkov v ligi, a ob tem večkrat dokazali, da se znate dobro tudi prilagoditi na tekme, ki morda zahtevajo nekoliko drugačno taktiko.

Prizadevamo si biti maksimalno dinamični v obeh fazah igre, saj menim, da to zahteva evropska raven. Želimo si biti dominantni v igri, napadalno usmerjeni in atraktivni za gledalce. Hkrati nas žene tekmovalni cilj, ki je v našem primeru uvrstitev v evropska tekmovanja. Tu so še zunanje in druge okoliščine, ki vplivajo na našo kompleksnost v razmišljanju.

67 rozman ol20170531

Žal pa vam ciljev ni uspelo uresničiti v pokalnem tekmovanju, kjer je bila od vas boljša Mura. Kaj se je zgodilo na tisti tekmi?

V vsaki sezoni pride takšna tekma, morda tudi dve. Nam se je zgodila v povsem nepravem trenutku, ko nismo imeli možnosti popravnega izpita. Nasprotnik je bil tedaj boljši, so pa na nas vplivali različni dogodki v tistem obdobju. A kot pravim, ni izgovorov - izpad iz pokalnega tekmovanja je upravičena kritika name.

Misli vam sedaj zagotovo že uhajajo k začetku priprav. Kako ste predvideli pripravljalno obdobje?

Večino stvari smo že pripravili. Opravljene so meritve, pripravljeni so individualni programi za igralce v tem prehodnem obdobju. Upam, da nam bodo vremenski pogoji omogočali izvedbo načrtovanega programa. Dvakrat se selimo v Umag, odigrali bomo devet prijateljskih tekem. O spremembah igralskega kadra je še težko govoriti, a vseeno. Bosta s športnim direktorjem posegla po okrepitvah? Ekipa je v tem trenutku sestavljena. V proces bomo vključili le nekatere mlade igralce iz lastnega pogona. Definitivno bo prišlo do nekaterih odhodov, saj so igralci pokazali veliko dobrih predstav, ki jih ni mogoče spregledati. Če bo načrtovano tudi realizirano, potem se nagibamo samo k enem prihodu.

Do konca sezone vas čaka še osemnajst tekem. Možnosti za dokazovanje je še dovolj, prav tako tudi priložnosti za osvajanje točk. Sodeč po vaši ambicioznosti, cilj najbrž ni le branjenje tretjega mesta ...

Razmišljamo o realizaciji vseh ciljev kluba. Po operativni plati imamo izjemno mlad kolektiv, ki je tudi neizmerno tekmovalno ambiciozen. Na drugi strani imamo nogometaše, ki so lačni napredka in ki jih ob veliki količini dela zagotovo čaka lepa prihodnost. Pred nami je zahtevno pripravljalno obdobje, v katerem postavljamo temelje za celotno leto, tako v kondicijskem, taktičnem in tudi igralskem smislu. Motiva in energije imamo dovolj!

Besedilo: Alen Obrez
Foto: Lado Vavpetič

esadmulalic logo  Tark  Joma  ELPro

 Logo hitD ToursAS DomžaleMG instalaterstvoTG LOGO BREZ OZADJAMetal profilAvtomehanika KvederOrbim KamnikSalomonLavacoNemecIzolacije PevecVarovanje ValinaProairDare Kos s.p.SPC ŠkerjanecGM Jagodiclogoaslani bmc