FacebookTwitterYoutubeInstagram
Spletni portal za funkcionalnost strani uporablja piškotke. Z nadaljevanjem obiska strani soglašaš z njihovo uporabo.

Na plaži mislil na zimsko Slovenijo

Sasha Alexander Aneff Medrano Rosso je član Nogometnega kluba Domžale postal ob koncu jesenskega dela sezone. 22-letni urugvajski napadalec je vse od svojega prihoda redno dosegal gole na prijateljskih tekmah, učinkovit pa je bil v prvenstvu. Zaigral je na zadnjih dveh tekmah prvega dela Prve lige Telekom Slovenije, za prvi uradni gol v rumenem dresu pa je potreboval vsega 87. minut. Z nekdanjim urugvajskim reprezentantom do 20 let smo opravili daljši intervju, v katerem smo se poleg aktualnega dogajanja dotaknili tudi njegovih bolgarskih korenin, življenja v Domžalah in urugvajske reprezentance, ki se bo poleti pomerila s Slovenijo…

Sasha Aneff

Dolg zimski odmor v slovenskem nogometu vam je prinesel prijetne poletne počitnice v domovini. Kako ste izkoristili prosti čas v Urugvaju?

V tem času leta še nikoli nisem imel tako dolgega odmora v Urugvaju, saj sem imel navadno okoli prehoda v novo leto le dva tedna počitnic. Prosti čas sem izkoristil za uživanje, počitek in kar je najpomembneje, za druženje z družino, ki je nisem videl več mesecev. Prelepo poletno vreme sem izkoristil za obisk plaže, kjer sem večkrat pomislil tudi na vrnitev v mrzlo zimsko Slovenijo.  

Kako se počutite v Domžalah in v Sloveniji?
Prišel sem v lepo državo, kjer so ljudje prijazni in na mojo srečo dobro govorijo angleško. Zaradi tega mi je veliko lažje, saj bi bilo učenje slovenščine izjemno zahtevno. Domžale so majhno mesto, ki ne ponuja veliko stvari. Kljub temu mi je zelo všeč, saj gre za mirno in varno mesto. Vse je na dosegu roke. Zelo sem zadovoljen z življenjem tukaj, ljudje z menoj ravnajo zelo lepo in upam, da bom tukaj ostal dlje časa. Rad bi spoznal še ostale kraje v Sloveniji, saj sem slišal, da je pokrajina zelo lepa. Do sedaj še nisem imel časa za turistične oglede.

Kaj počnete v prostem času?
V času priprav, ko imamo vsak dan po dva treninga, večinoma počivam. V času sezone pa večinoma živim mirno življenje. Zjutraj opravim trening, grem na kosilo, obiščem fitnes, pozno popoldan pa imam nekaj časa zase. Nepoznavanje okolja prinese osamljenost, kar je težava. Na srečo sem se že spoprijateljil z nekaterimi soigralci, tako da velikokrat skupaj zabijamo čas. V Urugvaju sem ob igranju nogometa študiral, po selitvi v Slovenijo pa sem moral svojo marketinško kariero nekoliko postaviti na stran. Tudi tukaj želim najti študij zase, morda v smeri učenja tujih jezikov.

Sasha Aneff

Poleg urugvajskega imate tudi bolgarsko državljanstvo. Kakšna je vaša vez s to državo?
Moja stara starša po očetovi strani, Liny Michailowka in Andrei Aneff, sta bila rojena v Sofiji. Liny se je preselila v Rio De Janeiro, kjer je postala arhitektka. Na drugi strani pa je dedek dobil službo industrijskega inženirja v Urugvaju. Obe družini sta se že poznali iz Bolgarije in med študijskem izletom je Liny v Montevideu srečala mojega dedka. Ljubezen je naredila svoje, poročila sta se in dobila dva sinova, Ivana in Andreia Alexandra. Slednji je moj oče, ki je prevzel tudi bolgarski potni list, tako kot jaz, hkrati pa tekoče govori bolgarsko.

Pred prihodom v Slovenijo ste v Evropi igrali še v Bolgariji. Katera je glavna razlika med nogometom v Evropi in v Južni Ameriki?
Tako v Bolgariji kot tudi v Sloveniji nisem opazil velike razlike v primerjavi z načinom igre v Urugvaju. Gre za pravi moški nogomet. Veliko ekip igra na zelo visoki ravni, glavna razlika pa je predvsem v kvaliteti travnate podlage. V Urugvaju je veliko odličnih igralcev, tudi kvaliteta dela na treningih je na najvišji ravni, žal pa je vzdrževanje igrišč zelo slabo. Prav to zavira razvoj nogometa v Urugvaju.

V jesenskem delu sezone ste se izkazali z izjemno učinkovitostjo. Na vseh prijateljskih tekmah ste se vpisali med strelce, na dveh prvenstvenih tekmah pa ste dosegli gol proti Triglavu. Lahko rečemo, da ste se hitro znašli v novem okolju?
V Domžalah se me že od prvega dne drži sreča. Igral sem dobro, zadel na vseh prijateljskih tekmah in tudi na zadnji tekmi jesenskega dela prvenstva. Ta gol je bil zelo pomemben za ekipo, saj smo nujno potrebovali zmago. Pomemben je bil tudi zame, saj sem dokazal, da lahko v klubu računajo name. Nobenih težav nisem imel s privajanjem na slovenski nogomet. Od prvega dne se počutim zelo udobno, za kar se moram zahvaliti vsem ljudem v klubu, strokovnemu vodstvu in soigralcem, ki so me na najboljši možni način sprejeli medse. Nemudoma sem se počutil kot enakovreden del ekipe.

Sasha Aneff

Začel se je tretji teden priprav. Kako ste se spopadli z vsemi napori po tako dolgem odmoru?
Če sem povsem iskren, prvi teden priprav ni bil preveč zahteven. V večini smo opravljali spoznavne vaje, testiranja in osnove nogometa. Vse to je bilo narejeno z namenom, da bomo v nadaljevanju priprav lažje prenašali težje vaje, ki jih opravljamo sedaj. Odigrali smo eno prijateljsko tekmo, čakajo pa nas tudi skupne priprave v Italiji. Teh se že zelo veselim, saj je vselej dobro za nekaj časa zamenjati okolje in spremeniti dnevno rutino. Osebno se počutim zelo dobro, saj sem s svojim dolgoletnim osebnim trenerjem Andresom Barriosom tudi med počitnicami v Urugvaju trdo delal. Po njegovi zaslugi sem prva dva tedna priprav prestal brez težav.

V napadu Domžal se boste spopadli z močno konkurenco bratov Vuk, Joshue Parkerja, Saše Aleksandra Živca, Rudija Požega Vancaša… Kakšni so vaši cilji v drugi polovici sezone?
Najbolje se je primerjati z dobrimi igralci, saj to iz tebe iztisne najboljše. Močna konkurenca prinaša tudi visoko motivacijo, saj si vsak igralec želi najprej izboriti, potem pa še ohraniti mesto v udarni enajsterici. Imamo tehnično odlično podkovano ekipo, ki je sestavljena iz številnih mladih igralcev, ki resno trkajo na vrata prve enajsterice. Zanimivo bo videti, kdo si bo uspel priboriti mesto v prvi ekipi. Cilj za drugi del sezone je preprost: zmagovati, zmagovati in še enkrat zmagovati. Imamo zelo dobro ekipo in igralci trdo delamo. Če bomo še naprej hodili po tej poti, nas bodo nasprotniki le stežka premagali. Po mojem mnenju bomo marsikoga presenetili, saj je večina že pozabila na nas. Osebno pa si želim na igrišču preživeti čim več časa in doseči osem do deset golov.  

Sasha Aneff

Slovenijo poleti čaka prijateljska tekma z Urugvajem. Kakšna je vaša napoved?
Še nikoli nisem gledal tekme slovenske reprezentance, toda na podlagi pogovorov s soigralci vem, da imate nekaj zelo dobrih igralcev, ki so bili blizu uvrstitve na svetovno prvenstvo. Upam, da bo dobra tekma, kmalu pa bo tudi prišel čas, ko bodo v garderobi začele padati stave. (smeh)

Urugvaj ima v zadnjih letih odlično ekipo. Kaj lahko Cavani, Suarez in ostali opravijo na letošnjem svetovnem prvenstvu?
Prepričan sem, da bo Urugvaj nadaljeval z uspehi, ki jih dosega zadnjih nekaj let. Prišli smo zelo daleč, saj smo osvojili naslov južnoameriškega prvaka, na zadnjem svetovnem prvenstvu pa smo bili četrti. Kljub težki skupini, v kateri so še Italija, Anglija in Kostarika, smo se z igralci kova Cavani in Suarez sposobni uvrstiti v izločilne boje. Vsi nasprotniki bodo imeli veliko težav z nami.  

Tekst: Grega Krmavnar
Foto: Grega Krmavnar in Lado Vavpetič

esadmulalic logo    Joma  ELPro

 Logo hitD ToursAS DomžaleMG instalaterstvoTG LOGO BREZ OZADJAMetal profilAvtomehanika KvederOrbim KamnikSalomonLavacoNemecIzolacije PevecvalinanovProairDare Kos s.p.SPC ŠkerjanecGM Jagodiclogoaslani tus logobmcound  chio logo jpg RGB