FacebookTwitterYoutubeInstagram
Spletni portal za funkcionalnost strani uporablja piškotke. Z nadaljevanjem obiska strani soglašaš z njihovo uporabo.

Elsner: Velika pozornost psihološki pripravi

Nogometaši Domžal so se prvič po zimskem odmoru zbrali v ponedeljek ob 9:00. Začetek priprav prinaša po dva treninga dnevno, naporen ritem pa se bo nadaljeval vseh osem tednov priprav, ki jih bo prvič v svoji samostojni trenerski karieri vodil Luka Elsner. Z vodjem strokovnega vodstva domžalskega prvoligaša smo se pogovarjali o poteku priprav, obregnil pa se je tudi ob spremembo tekmovalnega koledarja, ki jo je vodstvo tekmovanja potrdilo v četrtek.

Luka Elsner

Za vami je mesec dni odmora. Kako ste ga izkoristili in s kakšnimi občutki ste pričakali začetek priprav?
Za strokovno vodstvo je bil dopust deloven. Vse od konca jesenskega dela smo bili usmerjeni v pripravo na drugi del sezone. Naredili smo podroben načrt, saj so priprave ključni del sezone. Le z dobrimi treningi, ki so načrtovani do vsake najmanjše podrobnosti, je možno  doseči pravi učinek.

Pred vami je osem tednom priprav. Kako bo potekalo delo?
Celotne priprave bodo razdeljene na obdobja z različnimi cilji. Z analizo smo ugotovili, kje so naše pomanjkljivosti in kako bomo njihovo reševanje uredili znotraj treningov, ki so namenjeni tudi dvigu fizične pripravljenosti. Povsem razumljivo je, da bo vsebina vsakega posameznega tedna priprav drugačna.

To bodo vaše prve samostojne priprave v vlogi glavnega trenerja. Ali morda čutite kaj pritiska, nervoze, nelagodja…?
Ne čutim nič od naštetega. Čutim le veliko željo, da se priprave končno začnejo in da se lotimo dela. Z nestrpnostjo čakam spremljanje napredka ekipe in rezultate našega dela. Po osmih tednih priprav verjamem, da bo učinek pravi in da bomo kot ekipa naredili velik korak naprej. Dovolj je časa, da se stvari občutno spremenijo v pozitivno smer.

Čaka vas kar 65 treningov in devet ali deset tekem. Kako se izogniti enoličnosti?
Enoličnosti se bomo ognili z dobrimi treningi, ki smo jih s strokovno ekipo načrtovali decembra in v začetku januarja. Nujno je, da v tako dolgem obdobju izkoristimo vso kreativnost, ki jo imamo. Vseskozi moramo iskati nove vaje, ki so usmerjene v odpravljanje naših pomanjkljivosti. Pri igralcih moramo ohraniti visoko raven motivacije in želje po treniranju. Zaradi tega se tudi strokovno vodstvo toliko časa pripravlja na zimske priprave, saj želimo narediti treninge zanimive, hkrati pa je nujno, da se nekatere stvari ponavljajo, če želimo doseči napredek.

Sestanek

Ali ste nasprotnike na pripravljanjih tekmah izbirali z določenim namenom?

Z izbiro nasprotnikov smo želeli stopnjevati zahtevnost posameznih tekem, saj se bo vsebina treningov iz tedna v teden spreminjala. Po mesecu odmora vadba v uvodu v priprave ne more biti tako intenzivna kot bo na primer v tretjem ali četrtem tednu. Moč nasprotnikov se bo stopnjevala. Razpored prijateljskih tekem je dobro premišljen in zasnovan.

Zimske priprave niso namenjene le fizični, ampak tudi psihološki pripravi. Ali boste tokrat temu segmentu namenili več pozornosti?
Psihološka priprava je eden od glavnih elementov naših priprav. Na najboljši način bomo poizkušali izkoristiti predvsem deset dni v Italiji, kjer bo celotna ekipa 24 ur na dan skupaj. Ustvariti moramo pravi ekipni duh. Zahteve bodo visoke tudi v vseh ostalih tednih, saj si želimo narediti korak naprej na področju profesionalizma in psihične priprave na opravljanje svojega dela. Naša zahteva je, da so vsi igralci v celoti osredotočeni na nogomet in da temu prilagodijo tudi svoje osebno življenje, ker le na tak način lahko posameznik napreduje. Če bo napredoval vsak posameznik, bo napredovala tudi celotna skupina.

Med zimskim odmorom so klub zapustili štirje tujci, v kader pa se vrača Saša Aleksander Živec. Kako ste zadovoljni z ekipo, ki jo imate na voljo na začetku priprav?
Izpolnili smo prvi cilj, ki je bil zmanjšanje števila igralcev v kadru. Po mojem mnenju na kvaliteti nismo veliko izgubili, z vrnitvijo Saše pa smo storili korak naprej na položaju, kjer smo si to najbolj želeli. Z njim bomo veliko bolj kreativni in nevarni za nasprotnikova vrata, hkrati pa gre za zelo pozitivno osebo. Z vidika privajanja ne bo nikakršnih težav. Ustreza profilu igralca, ki smo ga iskali. V tem trenutku je izbira, ki jo imamo v strokovnem vodstvu na voljo dobra in po mojem mnenju smo na tem področju storili korak naprej.

V preteklosti so priložnost za vadbo s člani dobili tudi igralci mlajših selekcij. Kako bo letos?
Vsekakor je v načrtu, da se bosta Jon Gorenc Stankovič in Alen Ožbolt ekipi priključila po prvem tednu priprav. Prvič bosta skupaj prestala celoten cikel zimskih priprav s poklicno ekipo, kjer bosta spoznala vse zahteve na tej ravni. Tekom priprav bomo v vadbo vključili tudi ostale fante, ki so dovolj zreli, da opravijo nekaj treningov oziroma tekem z nami. Oni so prihodnost kluba in zato delamo vse za njihov napredek.

Luka Elsner

Pri katerem segmentu igre si na prvi tekmi pomladi želite videti največji napredek?

V prvem delu sezone smo imeli kar precej pomanjkljivosti. Najpomembnejši kriterij, če želiš zmagovati tekme, je želja po zmagi. To je tista tekmovalnost, ki sem jo v analizi prvega dela sezone že večkrat omenil. Tukaj bodo naše zahteve zelo visoke. Če bomo pokazali pravo željo in manj naivnosti, bomo naredili največji napredek. V igri je ogromno taktičnih in tehničnih segmentov, ki jih moramo popraviti, ampak v rezultatskem smislu je temelj velikost želje ekipe po dosegi cilja, ki si ga bomo postavili v uvodnem delu priprav.

Nogometna zveza Slovenije je prejšnji teden spremenila tekmovalni koledar za spomladanski del sezone. Koliko težav vam je povzročila odločitev, da se prvenstvo nadaljuje teden dni pozneje?
Trenerjem je ta odločitev prinesla velik napor, saj smo dolgo časa pripravljali načrt glede na prvotni koledar. Povzročili so nam kar nekaj dodatnega dela. Ko se doda še en teden, se marsikaj spremeni v smislu količine treningov in obremenitve skozi vse tedne in cikle, ki sem jih že omenil. Celoten načrt se nekoliko podre in potrebno bo drugače zasnovati določene vsebine v nekaterih tednih. Če bi za to vedeli prej, bi se verjetno drugače odločili tudi za odhod na priprave. Na koncu koncev je sedaj brez pomena, da se pritožujemo. Sestavni del našega dela je prilagajanje številnih stvarem in ta je ena izmed njih.

Tekst: Grega Krmavnar
Foto: Lado Vavpetič

esadmulalic logo    Joma  ELPro

 Logo hitD ToursAS DomžaleMG instalaterstvoTG LOGO BREZ OZADJAMetal profilAvtomehanika KvederOrbim KamnikSalomonLavacoNemecIzolacije PevecvalinanovProairDare Kos s.p.SPC ŠkerjanecGM Jagodiclogoaslani bmcound  chio logo jpg RGB