FacebookTwitterYoutubeInstagram
Spletni portal za funkcionalnost strani uporablja piškotke. Z nadaljevanjem obiska strani soglašaš z njihovo uporabo.

Matej Oražem: S tremi tujci prekinili pogodbe

Leto 2013 zaključujemo s pogovorom s športnim direktorjem Nogometnega kuba Domžale Matejem Oražmom. Prvi kadrovik dvakratnih državnih prvakov je obelodanil, da je klub z Milošem Mijićem, Draškom Božovićem in Denisom Ljubovićem sporazumno prekinil pogodbe. V januarskem prestopnem roku je pričakovati še kakšen odhod, na drugi strani pa se išče okrepitev na krilnem položaju, blizu vrnitve ob Kamniško Bistrico pa je Saša Aleksander Živec, ki je letošnje leto preživel na posoji pri Gorici. Oražem je spregovoril tudi o izjemnih uspehih Mladinskega nogometnega centra, ki se v letošnji sezoni lahko pohvali z največjim uspehom mladinskega nogometa v zgodovini Slovenije.

Matej Oražem

Jesenski del sezone se je kljub nastopu v kvalifikacijah za Evropsko ligo končal pod pričakovanji. Kakšne razloge za rezultatski neuspeh je prinesla analiza?
Precej stvari bi morali izpeljati bolje, saj smo imeli izpolnjene vse pogoje za uspešno nastopanje, če odmislimo smolo pri samem žrebu kvalifikacij za Evropsko ligo, kjer smo igrali proti izjemno močnem nasprotniku, ki je trenutno celo vodilni v romunskem prvenstvu. Slab je bil tudi start v sezono, kjer pa so nas najbolj tepli skrhani odnosi znotraj ekipe in temu smo morali posvetiti veliko pozornosti.

Po šestih tekmah državnega prvenstva je prišlo do zamenjave trenerja. Na čelo članskega moštva ste postavili Luko Elsnerja, ki je pri 31-tih letih dolgoročna rešitev kluba. Kako ste zadovoljni z njegovim vodenjem v jesenskem delu sezone?
Visoka pričakovanja, ki smo jih imeli, je Luka v celoti izpolnil. Cilji seveda niso bili rezultatski, saj je potrebno za postavljanje takšnih ciljev imeti na voljo vsaj eno pripravljalno obdobje, verjetno pa celo več časa, v vseh ostalih pogledih pa smo storili korak naprej. Začeli smo kazati obrise igre, ki jo želimo gojiti, vedno bolj kvalitetno pa se delu prve ekipe priključujejo tudi številni odlični mladi igralci, ki jih v NK Domžale res ne primanjkuje.

Matej Oražem in Luka Elsner

Po mnenju trenerja je trenutni kader številčno prevelik za kvalitetno delo. Kdo je odšel oziroma je na izhodnih vratih kluba?

Z Denisom Ljubovićem, Milošem Mijićem in Draškom Božovićem smo se že dogovorili za predčasno prekinitev sodelovanja, morda pa bo odšel še kdo. Vsi trije so prišli poleti, ko nismo imeli preveč srečne roke z izbiro okrepitev, je pa res tudi to, da je poleti prišel Joshua Parker, ki je eden boljših tujcev v našem klubu v zadnjih letih.

Strokovno vodstvo si želi okrepitve na mestu krilnega nogometaša. Kaj lahko v januarskem prestopnem roku pričakujemo na strani prihodov?
Saša Aleksander Živec je odigral odlično prvo polovico sezone v Gorici, pogodbeno pa je še vedno vezan na NK Domžale in v kolikor na klub ne prispe resna ponudba si želimo, da spomladi spet obleče naš dres. Ne glede na razplet te situacije si želimo okrepitve na omenjeni poziciji, kjer je v zadnjih tekmah najbolj primanjkovalo pozitivnih reakcij in dobrih potez.

Saša Aleksander Živec

Jeseni se je kar nekaj igralcev mladinskega moštva preizkusilo na prijateljskih tekmah v članski konkurenci. Ali bo ob odhodih tujcev še več priložnosti za doma vzgojene igralce?

Prostora je bilo že do sedaj veliko, kar je dodobra izkoristil Jon Stanković Gorenc, v zadnjem času pa tudi Alen Ožbolt. Njuna generacija ima še nekaj zanimivih igralcev, ki odlično igrajo tako v mladinskem prvenstvu kot v reprezentanci Slovenije. Pričakujemo, da se bo večje število teh fantov priključevalo delu članske ekipe, kjer pa bodo morali trenerju z delom in kvaliteto dokazati, da zmorejo in si izboriti možnost večje vloge v ekipi. Seveda to ne gre čez noč, zato je potrebno veliko znanja in potrpežljivosti, prepričan pa sem, da naš strokovni štab vse to ima.

Mladinska nogometna šola je v letošnji sezoni dosegla nekaj zgodovinskih mejnikov. Prvi naslov državnega prvaka kadetov, 3. mesto na svetovnem finalu Premier Cupa v Manchestru in jesenski naslov prvaka mladincev. Kako ocenjujete dosežke MNC NK Domžale?
Preteklo leto je bilo neverjetno. Vsa prizadevanja, ki segajo sedaj že več kot 15 let v preteklost, se obrestujejo in z gotovostjo lahko zatrdimo, da v Domžalah deluje najboljša šola nogometa v Sloveniji. Merilo seveda ne morejo biti samo rezultati, ki so vrhunski, temveč tudi druge stvari. Trenutno imamo več kot 25 igralcev, ki nastopajo v mladinskih reprezentancah Slovenije, kar je največ med vsemi klubi in posebna situacija, ki je Slovenija ne pomni. V mladinski šoli delajo izjemni strokovnjaki, z bogatimi igralskimi, trenerskimi in življenjskimi izkušnjami, še bolj pomembno pa je, da delujejo kot ekipa. Od najmlajših otrok do mladinske selekcije se s fanti dela zelo kvalitetno, tako na področju nogometnega izobraževanja in izpopolnjevanja kot tudi, kolikor je to v moči kluba, vzgoje otrok v športnem in ekipnem duhu.

Vsekakor je nekaj posebnega zgodovinski uspeh selekcije do 15 let, ki je v Manchestru dokazala, da se z mladimi v Sloveniji dela odlično in da talenta ne primanjkuje. Ta rezultat bo ostal z zlatimi črkami zapisan v zgodovino NK Domžale. Prav tako veselijo uspehi v državnem prvenstvu, kjer dosegamo zgodovinske napredke. Po jesenskem delu ekipe NK Domžale vodijo tako v ligi U15 - zahod, mladinski ligi in v skupnem seštevku mladinskega in kadetskega prvenstva. Vsem igralcem in delavcem v MNC gredo seveda vse pohvale in čestitke ter priporočilo, naj nadaljujejo s trdim delom, kajti samo tako bomo to kar smo uspeli zgraditi ohranili in nadgradili. Smo pa na zelo dobri poti.

3. mesto na Nike Premier Cup-u

Izjemni uspehi mlajših selekcij niso ostali neopaženi in pojavlja se vse večje zanimanje za mlade bisere vašega kluba. To velja tako za tuje klube kot tudi nogometne agente, ki želijo talente spraviti pod svoje okrilje. Kako se spopadate s tem in na kakšen način ščitite interese kluba?
Edini pravi pravni način zaščite interesov kluba je seveda podpis poklicne pogodbe z že zelo mladimi igralci, kjer pa seveda ni malo ovir na poti do cilja. Ti fantje so še vedno otroci in zelo pomemben je iskren in partnerski odnos med klubom in igralčevo družino. Potrebno je vzpostaviti zaupanje med vsemi udeleženimi stranmi, kajti vsem mora biti osnovni interes povsem enak. V situacijah, ki čakajo te fante in v katerih bodo postavljeni pred težke preizkušnje potrebujejo dobre nasvete in usklajeno ter trezno delovanje ljudi okrog njih, da bi se lahko na koncu pravilno odločili, kako živeti svoje življenje. Seveda pa ne smemo nikdar pozabiti, da je odločitev na koncu vedno njihova in to je potrebno tudi spoštovati. Na teh odnosih v klubu veliko delamo in mislim, da smo na dobri poti.

V članski konkurenci boste prezimili v spodnjem delu lestvice, 11 točk za mesti, ki vodijo v evropske pokale. Ali so se po rezultatsko slabši jeseni cilji kluba spremenili?
Cilji se seveda niso spremenili, res pa je, da se je potrebno zavedati, kako težko jih bo doseči ter koliko dela bo potrebno vložiti v naš projekt. Če se bomo tega vsi zavedali, se bodo tudi rezultati vrnili in vse skupaj bo lažje. Vsekakor pa ni nikakršnega pritiska na novo strokovno vodstvo, ki potrebuje čas in zaupanje, kar bodo tudi dobili.

Matej Oražem

Novo leto prinaša nove izzive. Kateri bodo za NK Domžale največji in najpomembnejši?
Nadaljevanje po zastavljeni poti. Veliko smo postorili, vendar je sedaj vsaka stopnička malce višja in vsak korak malo težji. Potrebno je zaupanje vase, v sodelavce ter v skupno delo, ki bo prineslo s seboj tudi dobre rezultate, tako poslovne kot športne.  

V osebnem življenju vas v naslednjem letu čaka prav posebna prelomnica. Vaše želje za 2014?
Seveda morajo biti želje povezane predvsem z rojstvom sina, ki ga z Anjo pričakujeva konec marca ter njegovim zdravjem.  Le tega si želim seveda za vse bližnje ter tudi na poklicnem področju, saj so poškodbe težka stran športa. Želim pa si tudi, da bi Domžalčani prenovljeno moštvo, ki se bo v največji meri do sedaj naslonilo na domači kader, vzeli za svojega in ga z rednimi obiski na stadionu tudi spodbujali.

Tekst: Grega Krmavnar
Foto: Lado Vavpetič in Premier Cup

esadmulalic logo    Joma  ELPro

 Logo hitD ToursAS DomžaleMG instalaterstvoTG LOGO BREZ OZADJAMetal profilAvtomehanika KvederOrbim KamnikSalomonLavacoNemecIzolacije PevecvalinanovProairDare Kos s.p.SPC ŠkerjanecGM Jagodiclogoaslani bmcound  chio logo jpg RGB