FacebookTwitterGoogle BookmarksLinkedinYoutubeInstagram
Spletni portal za funkcionalnost strani uporablja piškotke. Z nadaljevanjem obiska strani soglašaš z njihovo uporabo.

GAZPROMOV PROJEKT NOGOMET ZA PRIJATELJSTVO

Že peto leto zapored je Gazprom organiziral svoj projekt Nogomet za prijateljstvo, s katerim želi promovirati ključne človeške vrednote skozi najbolj pomembno postransko stvar na svetu. Organizatorji so do zdaj projekt organizirali v mestih, ki so gostila finale lige prvakov, jubilejno peto izvedbo pa so izvedli v Rusiji, v St. Peterburgu, ki je gostil finale pokala konfederacij.

19747925 10209738861689806 226163295 o

Letošnja izvedba je bila po vseh kriterijih nadgrajena. Organizatorji so podvojili število udeležencev, iz 32 držav je zdaj sodelovalo kar 64 držav iz vseh kontinentov. Med njimi je bila povabljena tudi Slovenija, ki so jo zastopali Jaka Bahor (NK Domžale) kot nogometaš, ki je sodeloval v nogometnem turnirju. Jaka Čuber Potočnik, nogometaš NK Krško, ki je tokrat sodeloval v vlogi mladega novinarja. Rene Rantuša Lampreht, sicer mladi up NK Maribor, ki je vodil eno izmed ekip kot mladi trener. Zraven pa sta kot mentorja sodelovala predstavnik NZS Dejan Jelnikar in trener NK Domžale Tomi Bronič.

19723897 10209738862129817 1292740446 o 1

Projekt je potekal cel teden (od 26. junija do 3. julija), mladeniči in mladenke pa so sodelovale na različnih celodnevnih aktivnostih, kjer so spoznavali devet ključnih vrednot, ki jih ta projekt zajema (prijateljstvo, enakost, poštenost, zdravje, predanost, mir, zmaga, tradicija, ponos). V soboto je bil organiziran tudi nogometni turnir, kjer je sodelovalo 64 mladih nogometašev (in nogometašic) iz 64 držav. Mladeniči in mladenke so bili razdeljeni v osem skupin, v vsaki ekipi pa je bilo osem nogometašev (in nogometašic), vsako izmed ekip pa je vodil mladi trener. Jaka Bahor je nastopal v rumeni ekipi in se prebil do polfinala, kjer je na koncu za las izgubil (3:4) proti ekipi oranžnih, ki jih je s klopi vodil še en Slovenec, Rene Rantuša Lampreht, ki je na koncu tudi osvojil turnir.

Nedelja je bila namenjena forumu, kjer je bilo prisotnih več kot 1000 ljudi. Na njem so se udeleženci seznanili s stanjem v različnih državah in se pogovarjali o tem, kako lahko nogomet služi kot povezovalno sredstvo pri spreminjanju sveta na boljše. Za nagrado so si vsi udeleženci ogledali finale pokala konfederacij med Nemčijo in Čilom (1:0) na novem stadionu ruskega velikana Zenita.

19749553 10209738862209819 1781469020 o

Jaka Bahor, NK Domžale, 12 let: "Zelo sem vesel, ker sem lahko sodeloval na tem dogodku. Spoznal sem veliko prijateljev s celega sveta, najbolj pa sem bil vesel ogleda finala pokala konfederacij med Nemčijo in Čilom. Čeprav z razpletom nisem bil zadovoljen, saj sem pesti držal za Alexisa Sancheza in soigralce."

Dejan Jelnikar: "Zelo sem zadovoljen, da sem bil prisoten na tem dogodku kot del slovenske delegacije. Tako jaz kot otroci smo spoznali, kako zelo smo si ljudje različni in kako malo stvari je potrebnih, da smo lahko povezani, enotni. Ugotovili smo, da ni pomembno, od kod smo in da je žoga tista, ki nas vse skupaj povezuje ne glede na narodnost, vero, starost …"

Tomi Bronič:"Vesel sem in hkrati zelo ponosen, da sem bil del slovenske delegacije in del tako velikega dogodka. Poleg napornega delavnika na igrišču, kot mentor mladim trenerjem. Po celodnevnih delavnicah se počutim zadovoljno, srečno in veselo, ker smo vsi skupaj promovirali devet vrednost, ki so enake po vsem Svetu. Ugotovili smo, da sta nogomet in nogometna žoga najmočnejši in najčistejši orodji za veselje, srečo, zadovoljstvo in nasmeh otrok, ne glede na to iz kje prihajajo. Vsi smo lepo predstavili Slovenijo in slovenski nogomet. Čestitke tudi Jaki Bajorju, ki je bil eden najboljših nogometašev na turnirju. Čestitke tudi Reneju iz Maribora za doseženo prvo mesto njegove ekipe, kot mladi trener in Jaki iz Krškega za dobre prispevke v novinarskem delu tega projekta."

Besedilo: Dejan Mitrović 

esadmulalic logo  Tark  Joma  ELPro

 Logo hitD ToursAS DomžaleMG instalaterstvoTG LOGO BREZ OZADJAMetal profilAvtomehanika KvederOrbim KamnikSalomonLavacoNemecIzolacije PevecVarovanje ValinaProairDare Kos s.p.SPC ŠkerjanecGM Jagodiclogoaslani